Danijos verslininkė Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, vyresnė nei 50 metų ir gyvenant Anglijoje, padavė į teismą 2014 m. sosto atsisakiusį 85 metų Joną Karolį ir nori prisiteisti daugiau nei 126 mln. svarų už patirtą asmeninę traumą. Ji teigia, kad Jonas Karolis ją šnipinėjo ir prie jos priekabiavo, tai sukėlė jai „didelį psichinį skausmą“.

„Anglijos ir Velso aukštasis teismas neturi jurisdikcijos nagrinėti šį ieškinį“, – sakė teisėja Rowena Collins Rice rašytiniame sprendime dėl C. zu Sayn-Wittgenstein-Sayn iškeltos civilinės bylos.

„Man nesuteikta galia daryti prielaidą, kad Anglijos jurisdikcija galėtų būti tokiomis aplinkybėmis taikoma užsienyje gyvenančiam atsakovui“, – pridūrė teisėja. Ji nusprendė, kad ieškovė neįrodė, jog „žalojantis įvykis“, dėl kurio ji skundžiasi – atsakovo priekabiavimas – įvyko Anglijoje.

Teisėja sakė, kad C. zu Sayn-Wittgenstein-Sayn pateikė savo asmeninę ir finansinę istoriją, papasakojo apie žalą, kurią kaltinamasis padarė jos ramybei ir asmeninei gerovei bei verslui, socialiniam ir šeimos gyvenimui. Tačiau jai kilo klausimas, ar ieškovė gali priversti atsakovą pateikti Aukštajam teismui savo pasakojimą. „Mano išvada, kad dabartinė padėtis yra tokia, kad ji to negali“, - padarė išvadą teisėja.

„Priekabiavimas tęsiasi“

Reaguodama į nutartį, C. zu Sayn-Wittgenstein-Sayn sakė esanti „labai nusivylusi“ ir pridūrė, kad „apmaudu matyti, jog priekabiavimo aukoms dažnai sunku rasti teisingumą mūsų teisinėje sistemoje“.

„Mano ir mano vaikų bauginimas ir priekabiavimas tęsiasi ir yra skirtas visiškai mane sužlugdyti, – pridūrė ji. – Jonas Karolis panaudoja visas priemones, kad mane sužlugdytų, o jo galia yra didžiulė. Svarstau visas galimybes“.

Remiantis ankstesniais teismo pareiškimais, vedęs Jonas Karolis 2004–2009 m. palaikė „intymius romantiškus santykius“ su išsiskyrusia moterimi ir apipylė ją dovanomis. C. zu Sayn-Wittgenstein-Sayn teigimu, jis pradėjo priekabiauti jų santykiams nutrūkus, grasino, įsilaužė į jos nuosavybę ir ją sekė.

Apie poros santykius tapo žinoma 2012 m., kai monarchas, Botsvanoje atostogaudamas su C. zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, susilaužė klubą ir turėjo būti parskraidintas namo, tai sukėlė visuomenės pyktį rekordinio nedarbo Ispanijoje laikotarpiu.

Po dvejų metų skandalų ir sveikatos problemų persekiojamas Jonas Karolis, būdamas 76 metų, atsisakė sosto savo sūnaus Pilypo VI naudai, sūnus viešai atsiribojo nuo tėvo. 2020 m. Jonas Karolis savo noru išvyko gyventi į Jungtinius Arabų Emyratus.

Gruodį trys apeliacinį skundą nagrinėję Londono teisėjai nusprendė, kad buvusi mylimoji negali Anglijoje paduoti jo į teismą dėl priekabiavimo tuo metu, kai jis dar buvo soste, nes jį, kaip suvereną, saugojo neliečiamumas. Tačiau jie paliko atvirą galimybę, kad ji gali persekioti Joną Karolį dėl jo elgesio tuo metu, kai jis jau buvo atsisakęs sosto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją