Premjeras žadėjo, kad jei prieš tai bus atmestas vyriausybės darbotvarkės planas, susitarimo, pasiekto su Briuseliu, šis apskritai neteiks balsavimui ir iš karto sieks pirmalaikių rinkimų.

Už leidimą B. Johnsonui pateikti balsavimui savo darbotvarkę dėl „Brexit“ balsavo 329 parlamentarai, prieš - 299, tad sprendimas buvo priimtas itin mažu balsų skirtumu.

Iš karto po šio balsavimo prasidėjo kitas. Dar šiandien nuspręsta, kad Parlamentas nepriims vykdyti B. Johnsono plano šiai savaitei.

Pagrindinės JK opozicijos partijos lyderis Jeremy Corbynas padarė pareiškimą iškart po to, kai parlamentas atmetė B. Johnsono „Brexit“ tvarkaraštį.

„Šį vakarą rūmai atsisakė, kad per dvi dienas būtų diskutuojama dėl labai reikšmingo teisės akto - neįspėjus iš anksto ir be šio įstatymo projekto ekonominio poveikio analizės“, - teigė leiboristų lyderis.

J. Corbynas paprašė B. Johnsono bendradarbiauti su visais įstatymų leidėjais, visose partijose „susitarti pagrįstą tvarkaraštį“, kuris „būtų protingiausias kelias į priekį“.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas anksčiau antradienį pareiškė, kad jei parlamentas atmes jo siūlomą trijų dienų grafiką priimti „Brexit“ įstatymui, jis jį atsiims ir sieks pirmalaikių rinkimų.

„Tą įstatymo projektą teks atsiimti... ir mes turėsime judėti visuotinių rinkimų link“, – pareiškė premjeras įstatymų leidėjams per įtemptus debatus prieš svarbų balsavimą.

B. Johnsono antradienį laukė du itin svarbūs parlamento balsavimai dėl „Brexit“, galintys nulemti, ar išliks reali galimybė įgyvendinti jo planus užtikrinti šalies išstojimą iš Europos Sąjungos iki numatyto termino ateinančią savaitę.

JK žengia į neprognozuojamą finalą plėtojantis dramai, supriešinusiai netgi kai kurias šeimas ir kursčiusioje sumaištį politikoje nuo pat 2016 metų, kai britų rinkėjai pritarė pasiūlymui atsiskirti nuo Bendrijos.

Pats B. Johnsonas labai aukštai pakėlė kartelę, pažadėjęs, kad „Brexit“, anksčiau jau dukart atidėtas, „žūtbūt“ įvyks iki dabartinio galutinio termino – spalio 31-osios.

Dabar konservatorių lyderis tikisi, kad parlamentas suteiks pirminį palaikymą išstojimo įstatymui, numatančiam, kaip būtų įgyvendinta atnaujinta „Brexit“ sutartis, kurią jis praeitą savaitę suderino su Briuseliu.

Tuomet jis tikėsis, kad žemieji Bendruomenių Rūmai įsipareigos per tris dienas priimti visą įstatymą – 110 puslapių tekstą, kuriuo turi būti atnarplioti 46 metus trukę pinklūs ES ir JK ryšiai.

Nesėkmė kuriame nors iš dviejų antradienio balsavimų galėtų suduoti potencialiai triuškinamą smūgį B. Johnsonui ir tikriausiai vėl pratęsti procesą.

Parlamentas jau privertė B. Johnsoną paprašyti trijų mėnesių pratęsimo, kurį Europos lyderiai svarstys, kai tik kiek labiau paaiškės mūšių JK parlamente baigtis.

Kadenciją baigiantis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris antradienį sakė, jog ES „padarė viską, ką gali“, kad užtikrintų tvarkingą išsiskyrimą su JK.

Papildomas laikas gali suteikti galimybę opozicijos parlamentarams bandyti užsitikrinti daug glaudesnius būsimus prekybinius ryšius su bloku, nei numato B. Johnsonas.

Proeuropietiškų pažiūrų britai taip pat rengė masinius mitingus Londone ir reikalavo antro „Brexit“ referendumo, kuris galėtų sudaryti sąlygas atšaukti pirmojo plebiscito rezultatą.

Jei „Brexit“ būtų atidėtas, B. Johnsonas vėl bandytų sušaukti pirmalaikius rinkimus, kuriais jis siektų parlamentinės daugumos, reikalingos norint išvengti šių scenarijų ir prastumti jo įstatymą.

„Judėkime toliau“

Vis dėlto laimėti abu antradienio balsavimai jokiu būdu neužtikrintų, kad B. Johnsonui pavyks išvesti JK iš ES per likusias aštuonias dienas.

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija yra pažadėjusi kovoti su vyriausybės bandymais pasiutusiu greičiu prastumti įstatymus.

Per trijų dienų procesą leiboristai ir jų sąjungininkai vis tiek tikriausiai bandytų pridėti pataisų, nepatiksiančių vyriausybei.

„Leiboristai pasinaudos bet kokia galimybe priimant Išstojimo susitarimo įstatymą apsaugoti darbuotojų teises, mūsų ekonomiką ir užtikrinti, kad žmonėms būtų suteiktas paskutinis žodis“, – laikraštyje „Daily Mirror“ rašė šios kairiojo sparno partijos atstovas finansų klausimais Johnas McDonnellas.

„Parlamentarai turi galimybę atmesti netikrą pasirinkimą tarp Boriso Johnsono blogo susitarimo ir [išstojimo] be susitarimo“, – rašė jis.

Šaltiniai vyriausybėje laikraščiui „The Daily Telegraph“ sakė, kad B. Johnsonas galėtų atšaukti įstatymo projektą, jei jis apaugtų pataisomis, kurių jo konservatoriai negalėtų priimti.

Tie patys šaltiniai perspėjo, kad tuomet B. Johnsonas bandytų skubiai sušaukti rinkimus, kurie galėtų įvykti jau kitą mėnesį.

Pasak B. Johnsono, dauguma britų nori, kad „Brexit“ pagaliau būtų išspręstas.

„Visuomenė nebenori tolesnių atidėliojimų, nenori ir kiti Europos lyderiai, nenoriu ir aš, – pirmadienį sakė B. Johnsonas. – Įvykdykime „Brexit“ spalio 31-ąją ir judėkime toliau.“

„Pasikartojančio pobūdžio“

B. Johnsonas jau patyrė virtinę pralaimėjimų parlamente, akcentavusių sunkumus, su kuriais susiduria jo mažumos vyriausybė, prižiūrinti istorinį atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos.

Pradiniai ministro pirmininko bandymai prastumti naujo „Brexit“ įstatymo versiją buvo atmesti per itin retą šeštadieninį posėdį ir, vėliau, pirmadienį.

Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow nusprendė, kad vyriausybės bandymas stumti parlamente tą patį „Brexit“ pasiūlymą antrą kartą per tris dienas yra „pasikartojančio pobūdžio ir tvarką pažeidžiantis“ veiksmas.

Britų laikraščiai prognozuoja, kad B. Johnsonas antradienį laimės pirmąjį balsavimą, parlamentui iš esmės sutinkant nagrinėti siūlomą įstatymą.

Bet antrojo balsavimo dėl sutrumpinto grafiko baigties, daugelio nuomone, prognozuoti neįmanoma.

Jei B. Johnsonui pasiseks, įstatymo projektas penktadienį būtų nusiųstas Lordų Rūmams, kur debatai turėtų užtrukti dvi dienas.

Tuomet naująjį susitarimą dar turėtų ratifikuoti Europos Parlamentas ir tik tada „Brexit“ pagaliau įsigaliotų.