JK taip pat nurodė įsipareigojusi skirti 548 mln. svarų COVAX – tarptautinės programos, skirtos vakcinoms nuo COVID-19 platinti joje dalyvaujančiose pasaulio šalyse – Išankstiniam rinkos dalyvių įsipareigojimui įsigyti vakcinų (AMC), paaukodama po 1 svarą už kiekvienus kitų rėmėjų pažadėtus ​​4 JAV dolerius.

Kanada, Japonija ir Vokietija yra tarp šalių, kurios prisidėjo prie lėšų rinkimo, padėdamos AMC iš viso surinkti daugiau nei 1,7 mlrd. JAV dolerių.

Pasak Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos, fondo lėšos šiais metais leis 92 besivystančioms šalims paskirstyti milijardą vakcinų nuo COVID-19 dozių.

„Nuo šio viruso galėsime apsisaugoti tik tada, kai visi būsime saugūs, todėl mes sutelkėme dėmesį į visuotinį pasaulinės problemos sprendimą“, – sakoma Užsienio reikalų sekretoriaus Dominico Raabo pranešime.

Pranešimas buvo paskelbtas Didžiajai Britanijai minint 75-ąsias pirmojo Jungtinių Tautų Generalinės asamblėjos susitikimo Londone metines. Nuo sekmadienio JK prasidės JT generalinis sekretoriaus Antonio Guterreso virtualus vizitas.

Virtualiame atminimo renginyje A. Guterresas ketina pasakyti kalbą, kuriame kalbės apie „1945 metų akimirkoje“ atsidūrusį pasaulį, tačiau šį kartą, pasak JT generalinio sekretoriaus, tai karas „prieš mikroskopinį virusą“.

„Pandemija atskleidė mūsų pasaulio trapumą“, – pridūrė jis, pavadindamas tai žmonių tragedija, bet ir galimybe sustiprinti pasaulinį bendradarbiavimą daugeliu klausimų.

„Pastarieji mėnesiai parodė, kad galimi didžiuliai pokyčiai, kai yra politinė valia ir sutarimas dėl tolesnių veiksmų“, – sakoma kalboje.

A. Guterresas pirmadienį susitiks su D. Raabu ir ministru pirmininku Borisu Johnsonu, taip pat su Aloku Sharma, kuris šią savaitę buvo paskirtas lapkričio mėnesį vyksiančio JT didžiausio klimato aukščiausiojo lygio susitikimo COP26 prezidentu.

Anksčiau A. Sharma šį darbą atliko ne visu etatu, derindamas jį su JK verslo sekretoriaus postu, kurį paliko penktadienį.

Taip pat pirmadienį A. Guterresas ir pasaulio lyderiai bandys atgaivinti tarptautinę aplinkos diplomatiją, surengdami aukščiausiojo lygio susitikimą dėl biologinės įvairovės, kad metus pradėtų pastangoms sustabdyti pražūtingus globalinio atšilimo ir rūšių nykimo padarinius.

Virtualiame Vienos planetos aukščiausiojo lygio susitikime („One Planet Summit“), kurį organizuoja Prancūzija bendradarbiaudama su Jungtinėmis Tautomis ir Pasaulio banku, dalyvaus Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.