Europos Sąjungos vadovai Ursula von der Leyen ir Charles'is Michelis trečiadienį 9 val. 30 min. (10 val. 30 min. Lietuvos laiku) pasirašys 1 246 puslapių Prekybos ir bendradarbiavimo susitarimą su Jungtine Karalyste dėl prekybos po „Brexito“, pranešė pareigūnai Briuselyje. Susitarimas po mėnesius trukusių sunkių derybų pagaliau buvo pasiektas Kūčių dieną.

Po to solidus dokumentas JK Karališkųjų oro pajėgų lėktuvu turi būti nugabentas į Londoną, kad parašą padėtų ir britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), šalies parlamentui skubiai pradedant debatus prieš gruodžio 31-osios terminą.

Kaip nurodė Dauningo gatvė, B. Johnsonas parlamentarams pasakys, kad šis susitarimas pranašauja „naujus santykius tarp Britanijos ir ES, kaip suverenių lygių [partnerių], kurias jungia draugystė, prekyba, istorija, interesai ir vertybės“.

Vyriausybė reikalingą JK įstatymą pateikė tik antradienį po pietų – likus mažiau nei parai iki numatomos debatų parlamente pradžios valanda po pasirašymo ceremonijos Briuselyje.

Vyriausybė ketina 85 puslapių Europos Sąjungos (būsimų santykių) įstatymą Bendruomenių Rūmuose ir Lordų Rūmuose prastumti per vieną dieną, iki susitarimo su ES įsigaliojimo ketvirtadienį 23 valandą (penktadienį 1 val. Lietuvos laiku).

Tą valandą, kai Briuselyje bus vidurnaktis, galutinai baigsis užsitęsęs JK ir ES „skyrybų“ procesas.

„Brexitas“ teisiškai įsigaliojo sausio pabaigoje, daugiau kaip ketveri metai po britų referendumo dėl išstojimo, bet iki šiol dar 11 mėnesių truko pereinamasis laikotarpis.

Šalys „labai glaudžiai“ bendradarbiaus, „kur tik sutaps mūsų vertybės ir interesai, tuo pačiu metu išpildydamos suverenų britų žmonių norą gyventi pagal savo įstatymus, sukurtus jų išrinkto parlamento“, pasakys B. Johnsonas.

Jeigu Britanija paliktų bendrąją rinką be prekybos susitarimo su ES, tarp ilgamečių prekybos partnerių įsigaliotų muitų tarifai ir iškiltų kitų kliūčių laisvai prekybai, galinčių padidinti įtampą per Britaniją labai smarkiai paveikusią koronaviruso pandemiją.