Benas Wallace‘as „Sky News“ sakė, kad JK vyriausybė laikosi nuomonės, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas planuoja „invaziją į visą Ukrainą“.

Tačiau jis sakė, kad Rusija „atsilieka nuo numatyto plano“ vykdydama karinius veiksmus prieš savo kaimynę.

„Mūsų šio ryto vertinimas yra toks, kad Rusija nepasiekė nė vieno iš pagrindinių savo tikslų“, – sakė gynybos sekretorius. – Iš tikrųjų tai reiškia, kad numatytas planas neįvykdytas. Jie neteko daugiau nei 450 karių“.

„Vieno iš reikšmingų oro uostų, kuriuos jie bandė užimti savo „specnazo“ pajėgomis, nepavyko perimti, ir iš tikrųjų ukrainiečiai jį atsiėmė, – sakė jis. – Taigi aš manau, kad, priešingai skambiems Rusijos teiginiams ir prezidento (Vladimiro) Putino vizijai, kad ukrainiečius reikia nuo kažko išvaduoti ir kad jie jį palaikys, čia jis padarė didžiulę klaidą“.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas penktadienį per pokalbį telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu pažadėjo jam „tolesnę JK paramą“, šaliai bandant atremti Rusijos puolimą.

Dauningo gatvė pranešė, kad per pokalbį V. Zelenskis pateikė britų premjerui naujausią informaciją apie „siaubingus įvykius Kijeve“, kur penktadienį paryčiais griaudėjo galingi sprogimai.

„Prezidentas V. Zelenskis informavo ministrą pirmininką apie naujausius rusų karinius veiksmus.., įskaitant siaubingus įvykius Kijeve. Ministras pirmininkas pažadėjo tolesnę JK paramą Ukrainai ateinančiomis dienomis“, – nurodė Dauningo gatvė išplatintame pranešime.

Britanija sakė esanti pasirengusi toliau teikti Ukrainai karinę pagalbą ir nusiųsti jai daugiau mirtinos gynybinės ginkluotės. Tačiau britų gynybos sekretorius Benas Wallace'as pabrėžė, kad britų kariai nebus siunčiami į Ukrainą.

Jis visuomeniniam transliuotojui BBC sakė, kad Britanija rūpinsis NATO gynyba ir pridūrė: „Nesiųsiu britų karių [į Ukrainą] kautis su rusų pajėgomis“.

„Tai sukeltų Europos karą, nes mes esame NATO valstybė ir tai reikštų, kad Rusija puola NATO“, – kalbėjo B. Wallace'as.

B. Johnsonas, ketvirtadienį paskelbęs sankcijas virtinei Rusijos įmonių, bankų ir prezidento Vladimiro Putino sąjungininkų, sakė, kad pasaulį sukrėtė Rusijos pradėtas puolimas.

Premjeras per pokalbį su V. Zelenskiu taip pat gyrė „ukrainiečių tautos drąsą ir didvyriškumą priešinantis Rusijos smurto kampanijai“, nurodė Dauningo gatvė.

„Ministras pirmininkas pažadėjo tolesnę JK paramą Ukrainai ateinančiomis dienomis, Ukrainos žmonėms ir pasauliui demonstruojant, kad V. Putinas negali veikti nebaudžiamas“, – priduriama pranešime.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją