Per naktį iš ketvirtadienio į penktadienio vykusius susirėmimus, palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio Judėjimo teigimu, buvo sužaloti mažiausiai 105 žmonės, o 20 iš jų buvo hospitalizuoti. Izraelio policija pranešė apie 20 sužeistų pareigūnų.

Ketvirtadienį policijai uždraudus patekti į kai kurias populiarias palestiniečių susibūrimų po Ramadano dienos pasninko vietas, prie vieno įėjimų į Senamiestį prasiveržė smurtas.

Įtampą pakurstė kraštutinių dešiniųjų pažiūrų žydai, kiek anksčiau per demonstraciją skandavę „mirtis arabams“.

Po ramios penktadienio dienos neramumų vėl kilo tūkstančiams musulmonų maldininkų po vakarinių maldų išėjus iš Al Aksos mečetės komplekso ir susirėmus su dešimtimis ginkluotų policininkų, tarp jų ir raitosios policijos atstovais.

Palestiniečiai svaidė vandens butelius į pareigūnus, kurie savo ruožtu panaudojo kurtinamąsias granatas, kad išsklaidytų minią.

Šimtai palestiniečių taip pat susirinko penktadienį prie Kalandijos perėjos tarp Jeruzalės ir Ramalos miesto okupuotame Vakarų Krante, pranešė policija.

Betliejuje, taip pat esančiame Vakarų Krante, palestiniečiai svaidė akmenis ir padegamąsias bombas Biblijos matriarchės Rachelės kapo, kurį tiek žydai, tiek musulmonai, tiek krikščionys laiko šventa vieta, link.

Palestiniečiai susirėmimų su Izraelio policija metu

Pastarosiomis dienomis išplatinus virtinę vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip arabai puola žydų ultraortodoksus, Jeruzalėje tvyro didelė įtampa. Žydų ekstremistai kas vakarą išeina į gatves bauginti arabų.

Ketvirtadienį vakare Izraelio kraštutinių dešiniųjų grupė „Lehava“ organizavo eitynes prieš smurtą žydų atžvilgiu, kuriose dalyvavo šimtai žmonių. Jos baigėsi priešingoje Senamiesčio pusėje.

Socialiniuose tinkluose taip pat buvo išplatinta įrašų, rodančių, kad palestiniečiai anksti penktadienį puldinėjo žydų ultraortodoksus.

Policija pranešė, kad naktį į penktadienį buvo sulaikyta daugiau kaip 50 žmonių.

Izraelio sąjungininkas Vašingtonas, kuris prie JAV vairo stojus Joe Bidenui atnaujino pagalbą palestiniečiams ir pažadėjo stengtis, kad Artimųjų Rytų konfliktą būtų siekiama užbaigti dviejų valstybių sprendiniu, penktadienį pareiškė esantis „labai susirūpinęs“ dėl smurto eskalavimo Jeruzalėje.

„Ekstremistų protestuotojų, skanduojančių neapykantą ir smurtą kurstančius šūkius, retorika turi būti griežtai atmesta“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos taip pat paragino laikytis rimties.

Palestiniečiai susirėmimų su Izraelio policija metu
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)