Jis patvirtino, kad tarptautinių atstovų viršūnių susitikimas Saudo Arabijoje vyks šią savaitę, per susitikimą bus kalbama apie prezidento Volodymyro Zelenskio „taikos formulės“ įgyvendinimą. Formulės esmė – reikalavimas išvesti Rusijos kariuomenę iš Ukrainos. Rusija neįtraukta į saugumo garantijų suteikimą ir nedalyvaus susitikime Saudo Arabijoje.

Praėjusią savaitę JAV laikraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad rugpjūčio 5 ir 6 dienomis Saudo Arabija surengs taikos derybas su 30 šalių atstovais Džidos mieste.

„Ukrainos taikos formulėje yra dešimt esminių punktų, kurių įgyvendinimas ne tik užtikrins taiką Ukrainai, bet ir sukurs mechanizmus, padėsiančius atremti būsimus konfliktus pasaulyje“, – sekmadienį sakė A. Jermakas. Pasak jo, kiekvienas prezidento V. Zelenskio taikos formulės punktas šiuo metu beveik kas savaitę aptariamas individualiai ir grupėse su daugiau nei 50 šalių atstovais.

„Pirmąjį tokį susitikimą suorganizavome bendradarbiaudami su kolegomis iš Danijos. Jis vyko Kopenhagoje birželio mėnesį. Kitas susitikimas įvyks netrukus ir jį surengs Saudo Arabijos miestas. Dėkojame abiem karalystėms už vadovavimą ir tvirtą paramą Ukrainos iniciatyvoms“, – sakė prezidentūros vadovas. Ukraina siekia įtraukti kuo daugiau šalių, kurios gerbia tarptautinę teisę ir JT Chartiją, pabrėžė A. Jermakas.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis gegužės 19 d. lankėsi Saudo Arabijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją