Tokią informaciją lapkričio 5 dieną pateikia naujienų agentūra „Associated Press“, remdamasi neįvardytu Amerikos pareigūnu, skelbia tvrain.ru.

Skelbiama, kad šaltinis panoro išlikti anonimas, nes neturi įgaliojimų viešai kalbėti apie žvalgybos duomenis.

Remiantis AP duomenimis, žvalgybos analitikai netiki, kad operaciją užsakė „Islamo valstybės“ lyderiai Sirijoje. Pareigūnai mano: jeigu katastrofos priežastis ir buvo bomba, sprogimą suplanavo ir organizavo „Islamo valstybės“ teroristų partneriai Sinajaus pusiasalyje, veikę savarankiškai.

Kiti pareigūnai, kurie taip pat nepanoro prisistatyti, agentūros žurnalistus perspėjo, kad tokie teiginiai gali būti klaidingi – esą gali būti, kad lėktuve sprogmens visgi nebūta.

JAV žvalgyba: labiausiai tikėtina, kad Rusijos lėktuvą susprogdino paslėpta bomba

Sprendžiant iš įrodymų, tikėtina, kad „Islamo valstybės“ (IS) bomba sukėlė Rusijos oro linijų bendrovės lėktuvo katastrofą virš Sinajaus pusiasalio praėjusį savaitgalį, trečiadienį pranešė JAV ir Europos saugumo tarnybų atstovai.

IS, kuri kontroliuoja didelę Irako ir Sirijos dalį ir kovoja su Egipto kariuomene Sinajaus pusiasalyje, trečiadienį išplatino pranešimą, kad susprogdino lėktuvą ir kažkada praneš pasauliui, kaip įvykdė išpuolį.

JAV ir Europos saugumo tarnybų pareigūnai pabrėžė, kad galutinių išvadų dėl lėktuvo katastrofos dar nepadarė.

Prieš kelias dienas buvo paneigti tvirtinimai, kad IS numušė rusų keleivinį lėktuvą, o dabar JAV žvalgybos analizė rodo, kad teroristai ar jų bendrininkai paslėpė lėktuve bombą.

Britanijos užsienio reikalų ministro Philipo Hammondo teigimu, jo vyriausybė mano – „didelė tikimybė“, kad katastrofą sukėlė sprogmuo. Šaltinis iš Artimųjų Rytų irgi teigė – panašu, kad kažkas lėktuve paslėpė bombą.

Naujausi JAV žvalgybos duomenys rodo, kad lėktuvo katastrofą greičiausiai sukėlė IS arba jos bendrininkų lėktuve paslėpta bomba. Taip teigia daugelis CNN kalbintų JAV pareigūnų.

Jie pabrėžė, kad JAV žvalgybos pareigūnai dar nepadarė galutinės išvados ir dar nematė teismo medicinos tyrimų iš avarijos vietos. Žvalgybos atstovų manymu, kažkas Šarm el Šeicho oro uoste padėjo įnešti į lėktuvą bombą.

„Apsauga šiame oro uoste silpna. Tai žinoma, – sakė pareigūnas. – Tačiau žvalgybos pareigūnai mano, kad kažkas oro uoste padėjo (įnešti bombą).“

Tyrimui vadovaujantys Egipto pareigūnai viešai dar neatsakė į JAV žvalgybos pranešimus. Po katastrofos jie sumenkino tikimybę, kad galėjo būti prisidėję teroristai.

Dar vieno amerikiečių pareigūno teigimu, į IS rodantys ženklai dalinai iškelti, stebint teroristų grupės vidines žinutes. Jos skiriasi nuo oficialių IS pareiškimų apie prisiimamą atsakomybę, pabrėžė pareigūnas.

„Bomba yra labai tikėtinas scenarijus“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, praėjus keturioms dienoms po to, kai laineris „Airbus A-321“ sudužo Sinajaus pusiasalyje, o visi 224 jame buvę žmonės žuvo.

„Būtent tai norėtų padaryti ISIL“, – pridūrė jis, turėdamos omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Tačiau pareigūnas perspėjo: „Nesakau, kad tai yra išsamus pareiškimas apie tai, kas nutiko.“

DELFI primena, kad trečiadienį Jungtinėje Karalystėje atidėti skrydžiai į Šarlm el Šeichą, remiantis prielaida, kad Rusijos orlaivis „Airbus A321“ nukrito dėl „sprogstamojo įtaiso“. Pranešama, kad toks sprendimas priimtas dėl pasirodžiusios „naujos informacijos“. Vyriausybė pareiškė, esą trečiadienio skrydžiai atidedami, kad Britanijos ekspertai galėtų įvertinti saugumo padėtį. Pareigūnai nurodo, kad šių atsargumo priemonių imtasi, kai pasirodė daugiau informacijos apie Rusijos lėktuvo „Airbus 321", šeštadienį nusinešusio 224 žmonių gyvybes, katastrofą.

Anksčiau trečiadienį su „Islamo valstybe“ siejami džihadistai dar kartą patvirtino prisiimantys atsakomybę dėl rusų oro linijų „Kogalymavia“ keleivinio lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje. Internete paskelbtame garso kreipimesi teigiama, kad spalio 31 d. įvykusi „Airbus A321“ katastrofa – tai „Islamo valstybės“ padalinio Sinajaus pusiasalyje darbas.

Džihadistai taip pat teigė įvykdę šį teroristinį aktą tam, kad paminėtų ištikimybės „Islamo valstybei“ prisiekimo metines.

„Mūsų neprivers paaiškinti, kaip tai padarėme“, – teigiama kreipimesi.

Žinia, kurią, manoma, sako Abu Osama al Masris, patvirtino praėjusį šeštadienį prisiimtą atsakomybę: „Mes jį numušėme, tad mirkite savo įtūžyje.“ „Neprivalome aiškinti, kaip jis nukrito“, – sako balsas.
Be to „Islamo valstybė“ išplatino naują vaizdo įrašą, kuriame rusakalbis džihadistas gyrė „Sinajaus brolius“ už Rusijos keleivinio lėktuvo numušimą ir grasino naujomis atakomis, kai tuo metu Rusija ir Egiptas tvirtina, kad grupuotė neturi priemonių, kuriomis galėjo numušti orlaivį.

Egipto prezidentas Abdul Fattahas al Sisi pavadino propaganda vienos džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) grupuotės pareiškimus, kad ji yra atsakinga už Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofą Sinajaus pusiasalyje, antradienį pranešė Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC.

„Kai skelbiama propaganda, kad jis sudužo dėl ISIS, tai yra vienas iš būdų pakenkti stabilumui ir saugumui Egipte bei Egipto įvaizdžiui“, – A.F.al Sisi sakė BBC, vartodamas alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

Rusijos aviacijos kompanijos "Kogalymavia" lėktuvas A321, skridęs maršrutu Šarm el Šeichas - Sankt Peterburgas, sudužo spalio 31 d. praėjus maždaug pusvalandžiui po pakilimo už 100 kilometrų nuo Šiaurės Sinajaus provincijos administracinio centro El Arišo miesto. Iš viso lėktuvu skrido 217 keleivių ir septyni įgulos nariai. Jie visi žuvo. Dauguma keleivių buvo rusai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (896)