V. Putinas puoselėja viltį, kad kitais metais JAV prezidentas Joe Bidenas pralaimės ir tai privers JAV sumažinti paramą Ukrainai bei pagerins Rusijos derybines pozicijas, CNN teigė keturi JAV pareigūnai.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad jie „neabejoja“, jog V. Putinas „bando išsilaikyti“ iki 2024 metų rinkimų.

Kitas su žvalgybos informacija susipažinęs šaltinis sakė: „Putinas žino, kad Trumpas jam padės. Tą žino ir ukrainiečiai bei mūsų partneriai Europoje. Taigi, nors ir nematėme nieko aiškaus, kas tai patvirtintų, reikia manyti, kad visi apie tai galvoja“.

Vienas iš Europos diplomatų CNN sakė, kad, jų nuomone, Rusijos bandymas išlaikyti karą prieš Ukrainą iki pat rinkimų JAV „yra būtent Putino planas“.

Tačiau JAV kol kas neturi aiškių žvalgybos duomenų apie V. Putino mąstyseną ir apie tai, ar jis sąmoningai vilkina karą tikėdamasis Donaldo Trumpo ar kokio kito respublikono pergalės prezidento rinkimuose.

Vis dėlto kitais metais vyksiantys rinkimai išlieka svarbiausiu veiksniu, kuris, pasak aukštų Vakarų nacionalinio saugumo, žvalgybos ir diplomatijos pareigūnų, turės įtakos V. Putino sprendimams Ukrainoje, taigi mažėja vilties, kad karas baigsis iki kitų metų pabaigos, priduria CNN.

JAV prezidento rinkimai vyks kitų metų rudenį. Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas, kuris laikomas pagrindiniu buvusio prezidento Donaldo Trumpo konkurentu Respublikonų partijoje, teigė, kad, jei jis laimėtų, nenorėtų, jog Amerikos kariai dalyvautų Rusijos kare prieš Ukrainą.