Kalbėdamas ispaniškai šalia Kubos užsienio reikalų ministro Bruno Rodriguezo praėjus kelioms valandoms po to, kai abiejų šalių diplomatiniai santykiai buvo oficialiai atkurti po penkių dešimtmečių pertraukos, J. Kerry sakė, kad Vašingtonas „sveikina šią naują pradžią ryšiuose su Kubos žmonėmis ir vyriausybe“.

Vėl perėjęs prie anglų kalbos, diplomatijos vadovas pridūrė, kad „šis pasiekimas nežymi pabaigos daugelyje nesutarimų, kurie iki šiol skiria mūsų vyriausybes“.

„Tačiau jis atspindi tikrovę, kad Šaltasis karas seniai pasibaigė; kad abiejų šalių interesus labiau atitinka angažavimasis, o ne susvetimėjimas“, – pabrėžė J.Kerry per spaudos konferenciją Valstybės departamente.

J. Kerry sakė, kad JAV prezidento Baracko Obamos administracija nori atšaukti ekonominį embargą, taikomą komunistų valdomai Karibų salai nuo 1962 metų, ir išreiškė viltį, kad tai bus „greitai“ padaryta.

Valstybės sekretorius, kuris anksčiau dalyvavo derybose su B.Rodriguezu, pabrėžė, kad „kol kas nėra jokių ketinimų pakeisti dabartinę nuomos sutartį“, pagal kurią Jungtinės Valstijos nuomojasi karinę bazę Kubos Gvantanamo įlankoje, kur taip pat įsikūręs karinis kalėjimas.

„Tačiau suprantame, kad Kubai ši tema žadina stiprius jausmus“, – pridūrė J.Kerry, taip pat patvirtinęs, kad apsilankys Havanoje rugpjūčio 14 dieną.

Jis taps pirmuoju JAV valstybės sekretoriumi, aplankiusiu Kubą po 1945 metų. B.Rodriguezo vizitas taip pat buvo istorinis – jis tapo pirmuoju nuo 1958 metų Kubos užsienio reikalų ministru, kuris buvo priimtas JAV Valstybės departamente.

„Nesuklyskite: visiško santykių tarp Jungtinių Valstijų ir Kubos normalizavimo procesas bus ilgas ir sudėtingas“, – perspėjo J.Kerry, sakydamas, kad Jungtinės Valstijos „netrykšta optimistiniais pareiškimais“.

Ragina JAV baigti šalies blokadą ir grąžinti Gvantanamo bazę

Tuo tarpu Kubos užsienio reikalų ministras B. Rodriguezas paragino Jungtines Valstijas užbaigti jo šalies ekonominį embargą, taip pat grąžinti teritoriją prie Gvantanamo įlankos, kur veikia JAV karinės bazė.

Stovėdamas šalia JAV valstybės sekretoriaus J. Kerry, B.Rodriguezas sakė, kad Havana nusiteikusi judėti į priekį.

Bet jis pabrėžė, kad „visiškas blokados atšaukimas, neteisėtai okupuotos Gvantanamo teritorijos grąžinimas, taip pat visiška pagarba Kubos suverenumui ir kompensacija mūsų liaudžiai už žmogiškąją ir ekonominę žalą yra būtini, kad galėtume judėti į priekį santykių normalizavimo link“.

.