Pietų Korėja yra antrasis šių pareigūnų vizito tikslas. Kaip ir anksčiau aplankyta Japonija, Pietų Korėja taip pat yra svarbi JAV sąjungininkė saugumo srityje.

JAV prezidento Joe Bideno administracija siekia stiprinti santykius su svarbiausiomis partnerėmis Azijoje, kad galėtų atremti kylančią Kiniją.

Prieš išvykdamas iš Tokijo, A. Blinkenas apkaltino Pekiną elgiantis vis represyviau šalies viduje ir vykdant vis agresyvesnę užsienio politiką. Pareigūnas omenyje turėjo Kinijos veiklą Rytų Kinijos jūroje bei Pietų Kinijos jūroje, taip pat veiksmus prieš Taivaną.

„Svarbu parodyti Kinijai, kad ji negali tikėtis veikti nebaudžiama“, – teigė A. Blinkenas.

Pietų Korėjoje darbotvarkės viršuje greičiausiai atsidurs su Šiaurės Korėja susiję klausimai. Pietų Korėjoje JAV yra dislokavusi 28 500 karių, kad šie gintų šalį nuo jos kaimynės.

Sąjungininkės JAV ir Pietų Korėja praėjusią savaitę pradėjo bendras karines pratybas, o Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno įtakingoji sesuo šią savaitę perspėjo Vašingtoną, kad šis „bent jau per pirmuosius savo žingsnius neskleistų smarvės“, jei „nori ramiai miegoti ateinančius ketverius metus“.

JAV pareigūnai ketvirtadienį susitiks su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu, kuris 2018 m. tarpininkavo Kim Jong Uno ir Donaldo Trumpo derybų procese.

A. Blinkenas ir L. Austinas konsultuosis dėl Vašingtono politikos Šiaurės Korėjos klausimais peržiūrėjimo. Per vizitą pareigūnai jau paragino „Šiaurės Korėją visiškai atsisakyti branduolinio ginklavimosi“. Šiai frazei prieštarauja Pchenjanas, kuris pirmenybę teikia mažiau konkrečiai ir visiškai neapibrėžtai „Korėjos pusiasalio branduolinio nusiginklavimo“ frazei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)