Pentagonas teigia, kad toks žingsnis padės per metus sutaupyti apie 500 mln. JAV dolerių. Be to, jis bus žengtas tuo metu, kai JAV kariuomenės žvilgsnis krypsta į Aziją, rašo bbc.com.

Tačiau Jungtinės Valstijos paskelbė, kad Didžiosios Britanijos karališkųjų oro pajėgų bazė Leikenhite taps pirmąja nuolatine lėktuvų F-35 baze Europoje.

Jungtinės Valstijos Europoje šiuo metu turi daugiau kaip 60 tūkst. karių, daugiausia apsistojusių Vokietijoje, Italijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Jų skaičius liks toks pat, nes Europoje tęsis jų rotacija mokymo programoms.

Šis sprendimas daugiausia palies mažas bazes, kurios užsiliko nuo Šaltojo karo laikų.

JAV pareigūnai taip pat patvirtino planus atšaukti maždaug 500 karių iš Lažeso karinės bazės Azorų salose. Tai sulaukė Portugalijos pasipriešinimo.

Didžiojoje Britanijoje dėl bazių mažinimo per kelis ateinančius metus bendras JAV karių skaičius sumažės maždaug dviem tūkstančiais.

Didžiojoje Britanijoje JAV oro pajėgos pasitrauks iš karališkųjų oro pajėgų bazių Maildenhole Safoko grafystėje ir Alkonberyje bei Molsvorte Kembridžšyro grafystėje.

Ch. Hagelis teigė suprantantis, kad daug žmonių neteks darbo, ir padėkojo tiems, kurie padėjo JAV oro pajėgoms.

„Žinau, kad kai kuriose mus priimančių šalių vietovėse dėl to sumažės darbo jėgos. Vertinu tą milžinišką paramą, kurią jie teikė mums dešimtmečiais“, - sakė gynybos sekretorius.

Bazės taip pat bus uždarytos Vokietijoje, Belgijoje, Olandijoje ir Italijoje.

„Jau keleri metai JAV kariuomenė svarstė planus sumažinti savo bazes Europoje, kad sumažintų jų reikšmę ir išlaidas. Iš dalies taip elgiamasi dėl biudžeto apribojimų, iš dalies – dėl strategijos pokyčių, nes Pentagonas vis daugiau dėmesio skiria Azijos ir Ramiojo vandenyno regionui“, komentavo „BBC News“ gynybos korespondentas Jonathanas Marcusas.

„Karališkųjų oro pajėgų bazė Maildenhole buvo svarbi bazė amerikiečiams nuo 6-ojo dešimtmečio, kai joje buvo dislokuoti strateginiai bombonešiai. Šiuo metu joje įsikūrusios JAV oro pajėgų specialiosios pajėgos ir degalų lėktuvų oras – oras flotilė“.

„Pastaroji, nors ir nėra tokia žavinga kaip greitieji orlaiviai, yra vienas svarbiausių JAV oro pajėgų elementų, kurį analitikai apibūdina kaip šiuolaikinių oro pajėgų „kriptoną“. Jie padeda kovos ir palaikymo lėktuvams pasiekti savo taikinius ir išlikti virš kovos zonų visą laiką, kurio reikia misijai atlikti“, - teigė jis.

Manoma, kad degalų lėktuvai KC-135 iš Maildenholo bus perkelti į vieną JAV bazę Vokietijoje.