Organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF) pranešė, kad per bombardavimą, kuris tęsėsi dar pusvalandį po to, kai JAV ir afganų pareigūnai buvo informuoti, kad ligoninei buvo smogta, pacientai tiesiog sudegė savo lovose.

„12 darbuotojų ir mažiausiai septyni pacientai, tarp jų – trys vaikai, žuvo, 37 žmonės buvo sužeisti. Ši ataka reiškia šiurkštų tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimą“, – sakoma MSF pareiškime.

Afganistano Kunduzo ligoninė po oro atakos

Pareiškime, kurį paskelbė Baltieji rūmai, B. Obama išreiškė savo „didžiausią užuojautą“ dėl to, ką pavadino „tragišku incidentu“.

„Gynybos departamentas pradėjo visapusišką tyrimą ir mes lauksime to tyrimo rezultatų prieš galutinai nuspręsdami dėl šios tragedijos aplinkybių“, – sakė B. Obama.

MSF nurodė, kad bombardavimo metu ligoninėje buvo maždaug 105 pacientai ir jų slaugytojai, taip pat – daugiau kaip 80 MSF tarptautinių ir vietos darbuotojų. Ši ligoninė yra vienintelė medicinos įstaiga tame rajone, galinti gydyti rimtus sužeidimus.

Pasak MSF, afganų ir koalicijos pajėgos puikiai žinojo tikslią ligoninės vietą, nes jiems buvo pateiktos GPS koordinatės.

„Ši ataka yra bjaurus ir sunkus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimas, – sakė MSF prezidentė Meinie Nicolai. – Mes reikalaujame iš koalicijos pajėgų visiško skaidrumo.“

„Negalime sutikti su tuo), kad ši baisi gyvybių netektis bus paprasčiausiai laikoma „šalutine žala“ - pridūrė ji.