Atidėtų veiksmų atvykstančių vaikų atžvilgiu (DACA) programa įsigaliojo 2012-aisiais, kai šaliai vadovavo Barackas Obama. Remiantis jos nuostatomis, į šalį nelegaliai vaikystėje (iki 16 metų) atvykę asmenys gali likti JAV ir mokytis ar dirbti, kas dvejus metus atnaujindami savo leidimus.

Dėl šios programos į JAV nelegaliai atvykę 700 tūkst. jaunų žmonių galėjo tęsti mokslus šalyje ir juos baigti.

Teksaso federalinio teismo teisėjas Andrew Hanenas nutartyje teigia, kad B. Obama viršijo savo įgaliojimus, kai vykdomuoju įsakymu įsteigė DACA.

Remiantis teismo sprendimu, uždrausta patvirtinti naujas paraiškas, tačiau programa paliekama nepakitusi esamiems jos naudos gavėjams.

Buvusio prezidento Donaldo Trumpo administraciją 2017-ųjų rugsėjį paskelbė nutraukianti vadinamąją „svajotojų“ programą, tačiau JAV Aukščiausiasis Teismas pernai pareiškė, kad šis sprendimas buvo „savavališkas ir kaprizingas“, pažeidžiantis administracines procedūras.

Savo ruožtu dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas ketino sustiprinti programą ir inicijuoti platesnę imigracijos reformą.

Demokratai Kongreso reikalauja teisės aktų, kurie visam laikui apibrėžtų į šalį vaikystėje atvykusių asmenų statusą, tačiau imigracijos politikos pokyčiai šalyje stringa jau senokai.

Po teismo sprendimo JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi pareiškė, kad „demokratai kviečia respublikonus Kongrese prisijungti prie mūsų gerbiant Amerikos žmonių valią ir įstatymus, jog „svajotojai“ turėtų nuolatinį kelią į pilietybę“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)