Spartus ir negailestingas amerikiečių karių smūgis, kurio Bagdado režimas gali ir neatlaikyti, Irakui pasiuntė dar vieną signalą, kad Saddamo Husseino valdymo pabaiga yra visai čia pat.

Po žaibiško reido Irako informacijos ministras Mohammadas Saidas al Sahhafas (Mohamadas Saidas Sahafas) suskubo žurnalistus patikinti, jog amerikiečiai buvo atmušti.

Tačiau, tai, kad JAV pajėgos, visiškai kontroliuojančios oro erdvę, gali beveik be pasipriešinimo prasibrauti pro Irako gynybines pozicijas į miestą iš savo bazės tarptautiniame oro uoste, režimui nieko gero nežada.

JAV sausumos pajėgų 3-oji pėstininkų divizija pranešė, jog kariai "užėmė pagrindinius prezidento rūmus", be to, dar vienerių rūmų kompleksą mieste centre ir trečius rūmus netoli oro uosto.

Vis dėlto pagrindiniuose Respublikos rūmuose dar tebevyksta susišaudymai.

Kaip praneša korespondentai, pietiniame Basros mieste britų karališkieji jūrų pėstininkai taip pat užėmė milžiniškus prezidento rūmus.

Į rūmų kompleksą, esantį ant Šat al Arabo upės kranto, jūrų pėstininkai įžengė švintant, sekmadienį pradėtai plataus masto operacijai dėl Basros kontrolės pasiekus kulminaciją.

Režimas mėgo vadinti prezidento kompleksus "liaudies rūmais" ir vertino juos kaip svarbius šalies suverenumo bei garbės simbolius.

Tačiau mažai kam, išskyrus ištikimiausius partijos "Baath" narius, yra tekę pabūti už įtvirtintų ir ištisą parą saugomų rūmų sienų.

Irako opozicija juos laikė režimo represijų simboliu.

Basros rūmų pastatų ir sodų puošnumas, jau nekalbant apie baseiną ir jachtų prieplauką, apstulbino britų karius, kurie mieste matė pasibaisėtiną skurdą.

Aštuoneri prabangūs Saddamo Husseino rūmai iš viso yra išsidėstę 31,5 kvadratinių kilometrų plote, trečdalį kurio užima tvenkiniai.

Pasak Jungtinių Tautų pareigūnų, kurie lankėsi rūmų kompleksuose 1998 metais, juose yra maždaug tūkstantis pastatų, įskaitant prabangius namus, svečių vilas, biurus, dirbtuves, garažus.

Bagdade yra trys iš rūmų kompleksų, įskaitant 2,5 kvadratinių kilometrų pločio užimančius Respublikos rūmus vakariniame Tigro upės krante, kuriame yra įrengtas ir milžiniškas bunkeris.

1982 metais pastatytame komplekse yra pagrindinės Saddamo Husseino kanceliarija, valdantįjį elitą saugančių specialiųjų saugumo pajėgų bei ištikimos karinės jėgos, Respublikos gvardijos, būstinės.

Sostinėje taip pat yra 17,8 kvadratinių kilometrų plotą užimantis Radvanijos prezidento kompleksas, įsikūręs į vakarus nuo centro, netoli oro uosto, bei Sojudo svečių rūmai.

Dar vieni Saddamo Husseino rūmai yra jo gimtajame Tikrito mieste, maždaug už 90 kilometrų į šiaurę nuo Bagdado. Keturių kvadratinių kilometrų plote įsikūrusiuose rūmus supa daugybė sargybos bokštų.

Be Bagdado, Basros ir Tikrito, šalies lyderio rūmai dar yra stovi šiauriniame Mosulo mieste, prie Tartato ežero Salahadino provincijoje, esančioje maždaug už 100 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Bagdado, ir visai šalimais sostinės - šalia Samaros esančiame Džabal Machule.