Kuveite gimęs britų kovotojas Mohammedas Emwazi tapo JAV surengtos atakos šalia Sirijos Rakos miesto taikiniu, praneša BBC.

Iš karto nebuvo aišku, ar antpuolis įvykdytas sėkmingai. Vis dėlto, JAV pareigūno teigimu, manoma, kad per surengtą ataką M. Emwazi buvo nužudytas. Taip pat pareigūnas pridūrė, kad JAV pranešė apie šią operaciją dėl M. Emwazi žinomumo. JAV pareigūno teigimu, buvo vykdoma nuolatinio sekimo misija, todėl, jo teigimu, nebuvo abejojama, kad tai buvo būtent M. Emwazi. Kitas JAV pareigūnas CNN teigė, kad M. Emwazis antpuolio metu buvo transporto priemonėje, į kurią buvo nutaikytas bepilotis orlaivis.

JAV pareigūnai tvirtina „esantys tikri“ dėl operacijos sėkmės

JAV gynybos pareigūnai teigia, kad yra „beveik visiškai tikri“, kad bepilotis orlaivis nukovė būtent džihadistą M. Emwazi. Kol kas nėra nei vieno oficialaus patvirtinimo apie jo žūtį, tačiau JAV gynybos pareigūnai „Fox News“ sakė, kad „JAV yra 99 proc. tikra, kad nukovė būtent jį.“, rašo „The Independent“.

Dar vienas JAV pareigūnas „ABC“ news televizijai patikino, kad smūgis buvo „tikslus“ ir civiliai nenukentėjo.

JAV kariškiai penktadienį pareiškė esą „pagrįstai įsitikinę“, kad „Islamo valstybės“ judėjimo budelis, vadinamas Jihadi Johnu, britų pilietis, buvo nukautas per vieną drono ataką.

Mohammedas Emwazi, kurio kaukėta figūra rodyta virtinėje vaizdo įrašų su įkaitais paimtų Vakarų piliečių nukirsdinimu, buvo pasirinktas taikiniu per bendrą Britanijos ir JAV operaciją ketvirtadienį Rakoje, kuri iš esmės yra „Islamo valstybės“ sostinė karo niokojamoje Sirijoje.

Pranešime iš Bagdado Pentagono žurnalistams pulkininkas Steve'as Warrenas sakė, kad prireiks šiek tiek laiko, kol bus oficialiai patvirtinta, kad „Hellfire“ raketa iš drono buvo nukautas liūdnai pagarsėjęs 27-erių džihadistas.

Tačiau St.Warrenas nurodė, kad Jungtinės Valstijos „labai patikimai“ mano, kad „šis asmuo buvo Jihadi Johnas“.

„Mes žinome, kad ginklų sistema pataikė į pasirinktą taikinį, ir kad tos ginklų sistemos taikinyje buvęs personalas faktiškai yra nukautas, – sakė jis. – Mes pagrįstai įsitikinę, kad nukovėme tą taikinį, kurį ir ketinome nukauti, ir tai yra Jihadi Johnas“.

„Tas vyras buvo žmogus gyvulys, tad nukovus jį pasauliui bus šiek tiek geriau“, – pridirė St. Warrenas.

Turkijoje sulaikytas spėjamas „džihadisto Johno“ bendrininkas

Turkijoje sulaikytas spėjamas „Džihadisto Johno“ - Sirijoje „Islamo valstybės“ (IS) pusėje kariavusio ekstremisto Mohamedo Emvazi - bendrininkas. Tai penktadienį pranešė „Reuters“, remdamasi oficialiais Turkijos šaltiniais.

Jų duomenimis, įtariamas ryšiais su „džihadistu Johnu“ vyras buvo sulaikytas Stambule. Turkijos specialiųjų tarnybų nuomone, sulaikytasis - Aine Lesley Davis - priklausė grupei britų islamistų, kurie saugojo įkaitus iš Vakarų šalių, atsidūrusius IS smogikų rankose.

Anksčiau penktadienį BBC pranešė, jog labai tikėtina, kad Sirijoje, Er Rakos miesto rajone, per JAV karinių oro pajėgų antskrydį buvo sunaikintas M. Emvazis, dalyvavęs įkaitų žudynėse. Pentagonas kol kas nepatvirtino islamisto žūties fakto, bet Gynybos departamento atstovai įsitikinę, kad raketa pataikė į taikinį.

Patvirtinimo gali tekti laukti ilgai

Pentagonas informuoja, kad vis dar mėginama įvertinti, ar per lapkričio 12 d. surengtą ataką M. Emwazi buvo nužudytas. JAV pareigūnas BBC informavo, kad atakos taikiniu tapo transporto priemonė, kurioje, kai manoma, buvo M. Emwazi, kuris, pareigūno teigimu, jau kurį laiką buvo atidžiai sekamas. Naujienų agentūra „Associated Press“ praneša, kad antpuoliui įvykdyti panaudotas bepilotis orlaivis.

„Vertiname šiąnakt įvykdytos operacijos rezultatus ir pateiksime papildomos informacijos, kai tik tam ateis tinkamas laikas“, - informavo Pentagono atstovas spaudai Peteris Cookas.

„Esame susipažinę su JAV pareiškimu dėl oro antpuolio, nutaikyto į Mohammedą Emwazi. Mes taip pat detaliau nekomentuojame situacijos šiame etape“, - pridūrė jis.

Karo ekspertas Ricas Francona CNN telelvizijos tiesioginiame eteryje sakė, kad tikslaus atsakymo, ar „džihadistas Johnas“ yra tikrai nukautas, greitai tikėtis neverta. Jis svarstė, kad greičiausiai tai bus sudėtingas uždavinys specialiosioms saugumo tarnyboms. Maža tikimybė, kad pati „Islamo valstybė“, artimiausi teroristo bendražygiai pripažintų, kad jis žuvo, surengtų kokią nors pagerbimo ceremoniją ar kitaip leistų apie tai sužinoti.

Britanija abejoja

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas penktadienį sakė, jog kol kas neaišku, ar džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojas, žinomas kaip „džihadistas Džonas“, buvo nukautas per JAV aviacijos smūgį Sirijoje.

Kalbėdamas prie savo biuro Dauningo gatvėje, D.Cameronas pripažino, jog buvo surengtas antskrydis, kurio taikiniu turėjo tapti Britanijos pilietis Mohammedas Emwazi, bet pridūrė: „Dar negalime būti tikri, ar tas smūgis buvo sėkmingas.“

Šiurpino vaizdo įrašais

Pirmą kartą vaizdo įrašuose M. Emwazi užfiksuotas praėjusių metų rugpjūčio mėn. Internete paskelbtame vaizdo įraše užfiksuotas amerikiečių žurnalisto Jameso Foley nužudymas.

Vėliau M. Emwazi užfiksuotas JAV žurnalisto Steveno Scotloffo, britų pagalbos teikimo darbuotojo Davido Haineso, taksi vairuotojo iš Jungtinės Karalystės (JK) Alano Henningo, pagalbos tiekimo darbuotojo iš JAV Abdul-Rahmano Kassigo ir žurnalisto iš Japonijos Kenji Goto nukirsdinimo vaizdo įrašuose. Visuose šiuose vaizdo įrašuose M. Emwazi apsirengęs juoda mantija, o jo veidą dengia juodos spalvos balaklava. Iš pradžių pasivadinęs „džihadistu Johnu“ vėliau jis ėmė vadintis M. Emwazi.

Mohammedas Emwazi gimė 1988 m. Kuveite. 1994 m. jis persikėlė gyventi į JK. 2009 baigė kompiuterių mokslo studijas Vestminsterio universitete. 2009 m. rugpjūčio mėn. M. Emwazi kartu su dviem draugais vyko į safarį Tanzanijoje, tačiau nebuvo įleistas į šią šalį, įsodintas į Amsterdamą skridusį lėktuvą, ten apklausas ir grąžintas į Doverį. 2009 m. rugsėjo mėn. vyko į Kuveitą aplankyti tėvo šeimos. 2010 m. liepos mėn. M. Emwazi trumpam grįžo į JK, tačiau jam pranešta, kad į Kuveitą jis grįžti negalės, viza jam nebuvo išduota. 2012 m. M. Emwazi baigė „Celta“ anglų kalbos mokymo kursus. 2013 m. oficialiai pakeitė savo vardą ir pavardę, mėgino vykti į Kuveitą, bet buvo sustabdytas, vėliau dingo, tėvai pranešė apie M. Emwazi dingimą, o po keturių mėnesių policija informavo jo šeimą, kad jis nuvyko į Siriją.