Ši svarbi priemonės, turinti padėti išsaugoti darbo vietas, buvo priimta vienbalsiai po ilgiau kaip savaitė trukusių derybų tarp demokratų, respublikonų ir Baltųjų rūmų. Dabar ji siunčiama Atstovų Rūmams, kur balsavimas dėl šio paketo gali įvykti jau ketvirtadienį.

Šios pastangos gali užtikrinti naujausią vyriausybės finansų injekciją, turinčią paremti braškančią ekonomiką, kai Jungtinės Valstijos stengiasi suvaldyti pandemiją, jau nusinešusią šalyje beveik 45 tūkst. žmonių gyvybių ir apie 22 mln. gyventojų palikusią be darbo.

„Tai – reikšmingas paketas“, – sakė Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas. Pasak jo, šis projektas buvo parengtas ypatingos skubos tvarka „šiomis itin neįprastomis aplinkybėmis“.


Naujoji priemonė turėtų papildyti ankstesnį mėnesį priimtą įstatymą dėl 2,2 trln. dolerių paramos paketo – didžiausios visų laikų federalinės intervencijos į JAV ekonomiką.

Prezidentas Donaldas Trumpas ragino Kongresą skubiai atsiųsti jam pasirašyti teisės aktą, pagal kurį nauja finansų injekcija būtų skirta programai, jau padėjusiai daugiau kaip 1,6 mln. verslo subjektų.

„Raginu Atstovų Rūmus priimti šį teisės aktą. Įsivaizduoju, kad jie balsuos labai greitai“, – sakė jis..

Kovo pabaigoje, kai daugelis parduotuvių ir restoranų visoje šalyje buvo priversti užsidaryti, stengiantis sustabdyti koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemiją, vyriausybė įkūrė Atlyginimų apsaugos programą (Paycheck Protection Program, PPP), disponavusią 350 mlrd. (323 mlrd. eurų). Šios lėšos faktiškai yra vyriausybės subsidijos įmonėms, jeigu jos naudojamos darbuotojų atlyginimams išmokėti.

Bankai sulaukė daugybės paraiškų, o pinigai greitai baigėsi.

Naujausias planas numato, kad 320 mlrd. dolerių (295 mlrd. eurų) bus skirta paremti smulkųjį verslą, 75 mlrd. dolerių (69 mlrd. eurų) – ligoninėms finansuoti, o dar 25 mlrd. dolerių (23 mlrd. eurų) – testavimo COVID-19 atvejams nustatyti programos išplėtimui, sakė M. McConnellas.

Be to, planuojama skirti 60 mlrd. dolerių (55 mlrd. eurų) paskoloms ir subsidijoms atsigavimui po koronaviruso krizės skatinti, pridūrė jis.

„Žengėme milžinišką žingsnį į priekį“, kad būtų suteikta didesnė parama smulkiajam verslui ir ligoninėse tiesiogiai su koronaviruso protrūkiu kovojantiems medikams, sakė aukščiausio rango Senato demokratas Chuckas Schumeras.

Ch. Schumeras teigė, kad lėšos testavimo programai išplėsti buvo iškovotos demokratų pastangomis, taip pat pagyrė D. Trumpą, iždo sekretorių Steveną Mnuchiną ir Baltųjų rūmų personalo vadovą Marką Meadows, kad jie sutiko įtraukti šią priemonę.

„Amerika negalės vėl judėti, kol neturėsime nacionalinės, gerai apgalvotos, gerai vykdomos testavimo programos, o ši administracija jos neturi“, – kalbėjo Ch. Schumeras.