Kaip rodo pastarosios televizijos kanalo „ABC News“ ir dienraščio „The Washington Post“ atliktos apklausos, milijardierių iš Manhatano ir buvusią JAV valstybės sekretorę skiria vos vienas procentas balsų.

Anot vyriausiosios H. Clinton patarėjos, šios apklausos duomenys neatitinka jokių kitais šaltiniais gautų rezultatų. Antradienį ji pareiškė, kad informacija veikiausiai klaidinga.

Kaip rodė prieš savaitę paskelbti apklausos rezultatai, D. Trumpas nuo H. Clinton atsiliko per 12 procentinių punktų. Tokią D. Trumpo kampanijos nesėkmę lėmė Respublikonų partijos kandidatui mesti kaltinimai dėl seksualinio priekabiavimo ir paviešintas 2005-aisiais metais padarytas įrašas, kuriame užfiksuota, kaip D. Trumpas, nevengdamas vulgarių posakių, kalba apie tai, kad jo statusas leidžia seksualiai priekabiauti prie moterų nepatiriant jokių neigiamų pasekmių.

Vis dėlto D. Trumpo kampanijai pavyko atsikovoti prarastas pozicijas ir sumažinti atsilikimą, nes H. Clinton tenka įveikti sunkumus, susijusius su naujienomis apie kitąmet planuojamas didinti sveikatos draudimo išmokas vykdant dabartinio prezidento Baracko Obamos inicijuotą sveikatos apsaugos reformą, be to, kasdien pasirodo informacijos apie el. laiškus, nutekintus iš asmeninės kampanijos pirmininko el. pašto paskyros.

Anot vyriausiosios H. Clinton patarėjos, šios apklausos duomenys neatitinka jokių kitais šaltiniais gautų rezultatų. Antradienį ji pareiškė, kad informacija veikiausiai klaidinga.

Penktadienį H. Clinton rinkiminei kampanijai buvo suduotas bene skaudžiausias iš pastaruoju metu patirtų smūgių: FTB direktorius Jamesas Comey pranešė, kad tyrimų biuras ketina išanalizuoti daugiau el. laiškų, kurie gali būti laikomi įrodymais tiriant H. Clinton asmeninio el. pašto serverio naudojimą einant JAV valstybės sekretorės pareigas.

Ar paviešinta informacija, apie kurią kalbėjo J. Comey, turės įtakos balsuotojų apsisprendimui, dar neaišku. POLITICO skelbiamais nuomonių tyrimo įmonės „Morning Consult“ apklausos, atliktos iš karto po FTB direktoriaus pranešimo, duomenimis, H. Clinton 3 procentais lenkia D. Trumpą. Tokį pat pranašumą demokratų kandidatė turėjo ir prieš J. Comey pareiškimą apie papildomų el. laiškų peržiūrą.

Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas

Vyriausioji H. Clinton patarėja spaudos atstovams pasakė, kad buvusios JAV valstybės sekretorės kampanijos organizatoriai numatė, kad kova taps aršesnė ir po trečiųjų prezidento rikimų debatų skirtumas tarp kandidatų sumažės. Demokratų kandidatės komandai tenka pripažinti, kad milijardierius iš Manhatano vejasi H. Clinton. Vis dėlto nėra įrodymų, kad J. Comey pareiškimas būtų labai pakeitęs ligšiolines tendencijas.

„Kova tapo labiau įtempta, bet to ir tikėjomės“.

Vis dėlto nėra pagrindo teigti, kad FTB vykdomas tyrimas turi įtakos. Vidinių tyrimų duomenų atskleisti neketinu. Manome, kad užimame stabilias pirmaujančias pozicijas visos šalies mastu“, – sakė patarėja.

H. Clinton kampanijos tvirtinimas, kad ABC ir „The Washington Post“ apklausos rezultatai klaidinantys, sutampa su buvusio JAV Atstovų rūmų pirmininko Newto Gingricho „Twitter“ paskelbtoje žinutėje išreikšta nuostata.

Žinutėje rašoma: „The Washington Post“ ir ABC apklausos duomenys absurdiški. D. Trumpas negalėjo pakilti 13 procentinių punktų per 8 pastarąsias dienas. Jis NIEKADA neatsiliko 12 procentų. Apklausos duomenys yra niekiniai.“

Stiprėjant Trumpo pozicijoms B. Obama perspėja, kad JAV likimas – rinkėjų rankose

Barackas Obama trečiadienį perspėjo amerikiečius rinkėjus, kad JAV likimas – jų rankose, kandidatų į prezidentus Hillary Clinton ir Donaldo Trumpo kovai dėl Baltųjų rūmų artėjant prie atomazgos.

Likus vos šešioms dienoms iki rinkimų pasaulis nekantriai stebi padėtį šalyje, nes dėl rinkėjų palaikymo kovojantis H. Clinton varžovas, 70-metis respublikonas D.Trumpas, pamalonino Amerikos priešus, į nerimą įvarė sąjungininkus ir išgąsdino finansų rinkas.

„Respublikos likimas gula ant jūsų pečių“, – rinkėjus perspėjo JAV prezidentas Šiaurės Karolinoje, vienoje iš neapsisprendusių valstijų, kuriose ir paaiškės įtemptos kovos nugalėtojas.

Barackas Obama

„Pasaulio likimas dabar stovi prie ribos, o jūs, Šiaurės Karolina, privalote užtikrinti, kad pastumsime jį tinkama kryptimi“, – pareiškė jis, agituodamas už demokratę H.Clinton.

„Manęs balsalapyje nėra, tačiau štai ką jums pasakysiu. Balsalapyje yra sąžiningumas. Balsalapyje yra padorumas. Balsalapyje yra teisingumas. Balsalapyje yra pažanga. Balsalapyje yra mūsų demokratija“, – pridūrė jis.

Antradienį amerikiečiai rinksis tarp įmantriai sušukuoto populisto iš televizijos realybės šou pasaulio ir skandalų persekiojamos demokratės, trokštančios tapti pirmąja JAV prezidento postą užėmusia moterimi.

Neramūs atgarsiai

Kainos JAV akcijų rinkose, kaip ir viso pasaulio rinkose, patraukė žemyn. Indeksas „Dow Jones Industrial Average“ nukrito 0,4 procento, o tarptautinės reitingų agentūros „Standard & Poor's“ indeksas „S&P 500“ nukrito 0,7 proc. Anksčiau stambiausių Azijos ir Europos rinkų indeksai sumažėjo daugiau kaip procentu.

Dolerio kursas euro atžvilgiu ir toliau tebekrenta – nuo antradienio jis sumažėjo 0,3 proc. iki 1,1093 dolerio. Tuo tarpu Meksikos pesas – jautrus D.Trumpo grasinimams pastatyti sieną ties JAV ir Meksikos pasieniu – prarado vieną procentą.

Dramatiškas atotrūkio sumažėjimas apklausose taip pat išgąsdino lažybininkus. Airijos lažybų bendrovė „Paddy Power“ jau yra išmokėjusi 1 mln. dolerių (apie 900 tūkst. eurų) lošėjams, stačiusiems už H.Clinton, manydama, kad jos pergalė yra neišvengiama.

Tačiau trečiadienį ši bendrovė nurodė, kad 91 proc. statymų dabar palaiko D.Trumpą, kurio šansai laimėti padidėjo.

Šią savaitę JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pavadino kampaniją „aiškiai sumišusia“, nes jam tenka susidurti su Amerikos draugais ir priešais užsienyje, o pastarieji trečiadienį reiškėsi visu balsu.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei, kurio režimas vaizduoja JAV kaip priešą iš komiksų knygelių, džiūgavo, kad abiejų kandidatų „katastrofiška realybė“ „peržengia ribas net to, ką sakėme mes“.

Didžiojoje Britanijoje didžiulė lėlė, vaizduojanti D.Trumpą, laikantį savo varžovės H.Clinton galvą, lapkričio 5 dieną supleškės per kasmet švenčiamą Laužų nakties šventę.