Abu respublikonų rinkimų kampanijos lyderiai, kurie, kaip rodo apklausos, yra beveik vienodai populiarūs, trečiadienį stengėsi įtikti iš Lotynų Amerikos kilusiems rinkėjams ir peikė vienas kitą, grumdamiesi dėl teisės lapkritį mesti iššūkį demokratui prezidentui Barackui Obamai.

Naujausia televizijos CNN apklausa rodo, jog praktiškai neįmanoma nuspėti, kas laimės ateinantį antradienį vyksiantį balsavimą: buvusį Masačusetso gubernatorių M.Romney palaiko 36 proc., o buvusį Atstovų Rūmų pirmininką N.Gingrichą - 34 proc. potencialių rinkėjų.

Nuo jų atsilieka buvęs Pensilvanijos senatorius Rickas Santorumas, kurio šalininkai sudaro 11 proc., o Kongreso narį iš Teksaso Roną Paulą palaikė 9 proc. respondentų.

N.Gingrichas sudavė pirmąjį smūgį, išjuokdamas M.Romney išsakytą mintį, kad griežtos vyriausybės priemonės gali priversti neteisėtus imigrantus palikti šalį ir paskatinti "savanorišką deportaciją".

"Jeigu Romney tiki, kad kažkieno senelė bus tiek prispausta, kad nuspręs savanoriškai deportuotis..., tai yra Obamos lygio fantazija" - jis sakė renginyje, tarp kurio rėmėjų buvo Lotynų Amerikos prekybos rūmai ir ispanų kalba transliuojanti televizija "Univision".

N.Gingrichas kitų konservatorių kritikuojamas dėl esą per švelnaus požiūrio į imigraciją. Tuo tarpu prieš M.Romney nusistačiusi lotynų amerikiečių bendruomenė, nes jis žada blokuoti populiarų įstatymą, suteikiantį teisę nuolat gyventi JAV vidurines mokyklas baigusiems ir karinę tarnybą atliekantiems imigrantams.

Daugiau nei 450 tūkst. ispaniškai kalbančių Floridos gyventojų laiko save respublikonų šalininkais, o ši rinkėjų dalis bus itin svarbi per sausio 31 dieną vyksiančius pirminius rinkimus, valstijoms sprendžiant, kuris pretendentas turėtų būti paskirtas respublikonų kandidatu į prezidento postą.

Floridos rinkimų pareigūnai nurodo, kad valstijoje yra 1,4 mln. registruotų rinkėjų, kilusių iš Lotynų Amerikos, todėl jų balsas bus svarbus per lapkritį vyksiančius visuotinius rinkimus.

Tikėdamasis užsitikrinti pergalę, N.Gingrichas pareiškė, kad gali pasirinkti iš Kubos kilusį populiarų senatorių Marco Rubio savo rinkimų kampanijos partneriu, jeigu taptų respublikonų kandidatu.

Be to, abu pretendentai išbandė vienas kito požiūrio į Kubą griežtumą.

Valstijoje, kurioje gyvena apie milijonas išeivių iš Kubos, abu tvirtino, jog palaikytų sukilimą šioje saloje, jeigu jis prasidėtų jiems užėmus Baltuosius rūmus.

"Jeigu prasidėtų tikras teisėtas sukilimas, mes, žinoma, būtume žmonių pusėje, - N.Gingrichas sakė "Univision". - Neįžvelgiu, kodėl Kuba šiuo atžvilgiu turėtų būti šventa ir neliečiama... Mes esame labai pasiruošę palaikyti žmones Libijoje. Galbūt mes galiausiai padėsime žmonėms Sirijoje. Tačiau Kuba? Šalin rankas nuo Kubos? Nesąmonė. Kubos žmonės nusipelnė laisvės."

B.Obama nuo 2009 metų sušvelnino kai kuriuos kelionių apribojimus ir kitus suvaržymus Kubos piliečiams, tačiau neatšaukė dešimtmečius JAV vykdomo embargo, sakydamas, kad seniai nusistovėjusią politiką yra linkęs keisti tik tuo atveju, jeigu Kubos komunistinis režimas imsis demokratinių reformų.

Trečiadienį paskelbti apklausos rezultatai, kad Floridos ispanakalbiai palankiau vertina M.Romney, o ne N.Gingrichą, tačiau visos šalies mastu ši etninė bendruomenė labiausiai palaiko B.Obamą.

Tarp lotynų amerikiečių, kurie planuoja balsuoti per respublikonų pirminius rinkimus, M.Romney, kurį palankiai vertina 35 proc. respondentų, yra 15 procentinių punktų populiaresnis už N.Gingrichą.