„Jungtinės Valstijos kviečia visokeriopai bendradarbiauti su bet kokiu tyrimu dėl sudužimo priežasties“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pareiškime po visų 176 lėktuve buvusių žmonių žūties.

M. Pompeo tiesiogiai Irano nepaminėjo, bet pareiškė užuojautą aukų, tarp kurių daugiausiai buvo iraniečių ir kanadiečių, artimiesiems ir draugams.

„Jungtinės Valstijos toliau atidžiai stebės šį incidentą ir yra pasiruošusios pasiūlyti Ukrainai visą įmanomą pagalbą“, – rašo jis.

Katastrofa įvyko trečiadienio rytą, tvyrant itin didelei įtampai tarp Irano ir Jungtinių Valstijų po praeitą savaitę Vašingtono organizuoto karinio smūgio Irako sostinėje, per kurį buvo nukautas įtakingas iraniečių generolas.

Kelios valandos prieš sudūžtant ukrainiečių laineriui Iranas paleido virtinę balistinių raketų į karines bazes Irake, kuriose laikoma JAV karių. Vis dėlto kol kas nebuvo jokių ženklų, kad Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) reiso PS752 lainerio, turėjusio skristi į Kijevą, katastrofa kaip nors susijusi su šiuo konfliktu.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo „nespekuliuoti“ dėl katastrofos, papildžiusios amerikiečių bendrovės „Boeing“ pastarojo meto nesėkmių virtinę, priežasčių.

Irano civilinės aviacijos organizacijos vadovas Ali Abedzadeh sakė, kad šiitiška respublika bendradarbiaus su Ukraina, bet neperduos lainerio savirašių prietaisų Jungtinėms Valstijoms, nepalaikančioms diplomatinių santykių su Teheranu.

Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO), kuriai priklauso Iranas, Ukraina ir JAV, taisyklės skelbia, kad aviacijos katastrofų tyrimui vadovauja šalis, kurios teritorijoje įvyko incidentas.

Tačiau, pasak aviacijos ekspertų, yra nedaug šalių, pajėgių išanalizuoti juodųjų dėžių informaciją. Tarp tokių minima Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija ir Jungtinės Valstijos.