„Raginame šalis surengti rimtas derybas politinėms gairėms Afganistano ateičiai nustatyti“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas).

„Toliau raginame nutraukti... smurtą, kurį didžia dalimi lemia Talibanas“, – sakė N. Price'as.

Talibanas antradienį užėmė pagrindinę Afganistano ir Tadžikistano sienos perėją, informavo pareigūnai. Pranešama, kad saugumo pajėgos paliko savo pozicijas, dalis jų pasitraukė už sienos.

Afganistano tolimojoje šiaurėje, maždaug už 50 km nuo Kundūzo miesto esančio Šir Chan Bandaro užėmimas Talibanui yra reikšmingiausias pasiekimas nuo gegužės 1 dienos, kai sukilėliai suintensyvino savo kampaniją, JAV kontingentui pradėjus ruoštis galutiniam pasitraukimui iš šalies.

Taikos derybos tarp Talibano ir Afganistano vyriausybės yra įstrigusios.

„Smurtas privalo liautis, – sakė N. Price'as. – Ir toliau manome, kad suderėtas susitarimas tarp Islamo Respublikos ir Talibano yra vienintelis kelias užbaigti 40 karo metų ir suteikti afganistaniečiams jų siekiamą taiką.“

Talibanas suintensyvino atakas JAV pajėgoms pradėjus sparčiai trauktis iš Afganistano.

Tačiau Pentagonas pirmadienį užsiminė, kad pajėgų išvedimas galėtų būti sulėtintas dėl sukilėlių išpuolių, nors rugsėjo 11-osios terminas, iki kurio iš šalies turėtų būti išvesti visi amerikiečių kariai, lieka galioti.

Penktadienį JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) susitiks su A. Ghani ir Abdullah Abdullah (Abdula Abdula), prižiūrinčiu vyriausybės delegaciją taikos derybose su Talibanu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)