Lėktuvai su radarais ant galinės korpuso dalies esą galėtų būti naudojami kaip skraidančios vadavietės, iš jų būtų galima vadovauti ir karinės koalicijos naikintuvų operacijoms.

Šis JAV reikalavimas yra antrasis mėginimas įtraukti NATO į karą su IS. Jau praėjusių metų pabaigoje Vašingtonas išsakė Aljansui panašius pageidavimus. Tačiau tada NATO partnerės susitarė paremti Jungtines Valstijas „Awacs" lėktuvais kitose operacijose ir taip palengvinti Vašingtono naštą Sirijoje.

Bet JAV šių pažadų nepakanka. NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui balandžio pradžioje viešint JAV, prezidentas Barackas Obama už uždarų durų pareiškė, kad jam to negana. „Awacs“ esą labiau reikia Sirijoje ir Irake. NATO diplomatai patvirtino, kad ši tema Briuselyje vėl diskutuojama. Sprendimas esą turi būti priimtas iki kito NATO ministrų susitikimo gegužės viduryje.

B. Obama ir per savo viešnagę Hanoveryje balandžio gale reikalavo didesnio NATO karinio indėlio į oro antskrydžius. Beveik visos Aljanso šalys dalyvauja tarptautinėje koalicijoje prieš IS, tačiau pati NATO kol kas ne.

Daugelis NATO šalių veikiau kritiškai vertina tokią misiją, nes tai, be kita ko, būtų dar viena provokacija prieš Rusiją. Be to, baiminamasi, kad NATO taip automatiškai būtų įtraukta ir į galimus vėlesnės sausumos misijos planus. Grynai techniniu požiūriu „Awacs“ lėktuvai būtų rimta parama koalicijai prieš IS.