B.Obama ir valstybės sekretorė Hillary Clinton žadėjo padėti Libijai, atsigaunančiai po keturis dešimtmečius gyvavusios Muammaro Gaddafi diktatūros, nepaisant kruvinos kovotojų atakos prieš JAV konsulatą Bengazio mieste.

"Ši ataka nenutrauks ryšių tarp Jungtinių Valstijų ir Libijos", - B.Obama pareiškė po to, kai ambasadorius Chrisas Stevensas ir trys jo darbuotojai žuvo per smurto proveržį antradienio vakarą.

Tačiau dar po kelių valandų pasigirdo raginimų iš naujo apgalvoti politiką Artimųjų Rytų atžvilgiu, o pasiūlymai didinti JAV vaidmenį, siekiant suteikti pagalbą Sirijos opozicijai, panašią į tą, kurios sulaukė Libijos sukilėliai, matomai kurį laiką dar nebus svarstomi.

"Toks įvykis pabrėžia... kovotojų grupuočių mastą daugelyje šių Arabų pavasario šalių, kurios ieškos būdų išnaudoti šią naują politinę Laukinių Rytų situaciją", - Oklahomos universiteto Artimųjų Rytų studijų centro direktorius Joshua Landisas sakė naujienų agentūrai AFP.

"Tai privers prezidentą du ar tris kartus pagalvoti prieš jiems šokant į laisvės vežimą", - pridūrė jis.

B.Obamai siekiant būti perrinktam antrai kadencijai Baltuosiuose rūmuose lapkričio 6 dieną, rizikingi sprendimai tikriausiai nebūtų populiarūs karų išvargintoje Amerikos visuomenėje ir veikiausiai bus padėti į stalčių.

Tačiau ekspertai atkreipia dėmesį į ilgalaikę perspektyvą, sakydami, kad naujos visuomenės tebekuriamos šalyse, išsivadavusiose iš dešimtmečius trukusios diktatūros pančių.

"Arabų pavasaris tebevyksta. Jis nesibaigė. Arabų pavasaris atnešė teigiamų ir neigiamų rezultatų", - teigia Užsienio ryšių tarybos Artimųjų Rytų studijų vyresnysis mokslo darbuotojas Edas Husainas.

"Pirmąkart per beveik 70 metų matėme masinius protestus arabų pasaulyje, kurių (dalyviai) daugiau ar mažiau nori geresnių ryšių su likusia pasaulio dalimi, tačiau taip pat orumo arabų visuomenėse, ir tai tegali būti teigiamas dalykas", - aiškino jis.

Jam pritarė užsienio politikos studijų centro "National Security Network" Artimųjų Rytų ekspertas Brianas Katulis, sakydamas, kad Jungtinės Valstijos turėtų išlaikyti ryšius ir dirbti su sąjungininkais, mėginanti stabilizuoti padėtį tokiose šalyse kaip Jemenas, kurio naujieji lyderiai kovoja su pavojingiausia tarptautinio teroristų tinko "al Qaeda" grupuote, padedant JAV.

"Kai kas gali sakyti, kad padėtis Libijoje ves į tolesnes dvejones arba atsiribojimą nuo Sirijos problemos, bet nemanau, kad taip nutiks. Nemanau, kad tai būtų teisingas kelias", - pridūrė jis.

Amerikos lyderystė šiame regione yra "esminė", pažymėjo B.Katulis, pridūręs, kad "tai ne vien kalbos apie lyderystę - tai iš tiesų palaikymas diplomatams ir kitiems, kiekvieną dieną rizikuojantiems gyvybę atliekant šį darbą".

Pirmieji Arabų pavasario žiedai jau seniai nuvyto, o šio regiono šalims tenka imtis sunkaus darbo - kurti demokratiją nuo pamatų.

"Manau, demokratijos augimas Artimuosiuose Rytuose sukels daug daugiau panašių (incidentų), o kai kuriais atvejais mums teks prisisegti saugos diržus, nes demokratija iškels priešiškumą Amerikai, kuris yra plačiai paplitęs Artimuosiuose Rytuose", - pažymėjo J.Landisas.

Sirijoje opozicijos sukilėliai nuo pernai kovo mėgina nuversti prezidentą Basharą al Assadą per konfliktą, peraugusį į pilietinį karą, kuris, pasak žmogaus teisių stebėtojų, nusinešė jau apie 26 tūkst. žmonių gyvybių.

Nors didėja susirūpinimas dėl žiaurumų, žmogaus teisių pažeidimo ir galimai su "al Qaeda" susijusių kovotojų prasiskverbimo, Vašingtonas tvirtai laikosi savo pozicijos neaprūpinti ginklais Sirijos opozicijos.

"Obama labai vengia giliau įsitraukti Sirijoje, nes nenori būti toje pačioje pusėje kaip "al Qaeda", - sakė J.Landisas.

Žmogaus teisių organizacijos "Human Rights Watch" (HRW) direktorius Vašingtone Tomas Malinowski sakė, kad ataka Bengazyje neturi sužlugdyti JAV pastangų Libijoje, teigdamas, kad ši šalis "pastaruosius kelis mėnesius darė didelę pažangą".

Per konferencinį pokalbį telefonu su "National Security Network" jis atkreipė dėmesį į Libijoje surengtus sėkmingus rinkimus, tačiau perspėjo, jog "šios revoliucijos Libijoje Achilo kulnas visada buvo ginkluotų milicijų išlaikoma galia".

"Didžioji dauguma libių bjaurisi ir gėdijasi dėl to, kas įvyko. Jie nėra atsakingi už tai, kas įvyko", - sakė T.Malinowski.

Tačiau jis perspėjo, kad Libijos lyderiai privalo duoti atkirtį ginkluotoms kovotojų grupuotėms, kad tokios atakos nepasikartotų.

"Absoliučiai būtina išgelbėti jų revoliuciją ir gebėjimą palaikyti ryšius su Jungtinėmis Valstijomis", - pabrėžė ekspertas.

Veteranas respublikonas senatorius Johnas McCainas taip pat atvirai komentavo šią padėtį, sakydamas televizijai "Fox News", jog JAV nutraukus savo pagalbą, Arabų pavasario šalys gali tapti "al Qaeda" inkubatoriais.

Jeigu išpuolis Bengazyje paskatintų Jungtines Valstijas nutraukti "mūsų palaikymą šiems žmonėms, palikti juos likimo valiai be mūsų pagalbos ir patarimų, tuomet laimės blogiukai, tuomet laimės islamistai ir teroristai", sakė jis.