CNN praneša, kad du vyrai pradėjo šaudyti parodos prieigose. Jie sužeidė neginkluotą apsaugininką.

Policija nukovė abu išpuolio rengėjus.

Vyrai privažiavo prie renginių centro „Culwell Event Center“ Šiaurės Garlande, išlipo iš automobilio ir pradėjo šaudyti. Garlando policijos atstovas spaudai Joe Harnas pranešė, kad kaip tik tuo metu centro viduje ėjo į pabaigą renginys „Mahometo meno paroda ir karikatūrų konkursas“.

Apsaugos darbuotojas, kurio pavardė neskelbiama, buvo sužeistas į koją. Jam buvo suteikta medicininė pagalba, vėliau jis buvo paleistas iš ligoninės.

Renginyje apsaugos darbuotojams talkinusi policija paleido atsakomąją ugnį ir abu vyrus nušovė. „Pirmas įtariamasis buvo iškart nušautas, – sakė Garlando meras Douglasas Athasas. – Antras įtariamasis buvo sužeistas, jis siekė savo kuprinės, tada į jį buvo šauta dar kartą“.

Įtariamųjų tapatybės iš karto po incidento nebuvo atskleistos.

Garlando meras D. Athasas teigė neturintis jokių duomenų, kad su šiuo incidentu būtų susiję daugiau žmonių.

Federalinio tyrimų biuro ir vietos pareigūnai patikrino įtariamųjų automobilį, ar jame nėra sprogmenų. Teritorija aplinkui buvo aptverta. Aplinkinės įstaigos ir parduotuvės buvo evakuotos, įskaitant ir „Walmart“. Taip pat buvo evakuoti ir „Culwell Event Center“ buvę renginio dalyviai.

Vėlyvą sekmadienio vakarą policija teigė, kad tiesioginės grėsmės nėra, sprogmenų paieška tėra prevencinė priemonė, ji gali šiek tiek užtrukti. „Tai labai lėta ir varginanti operacija, kuri tebesitęsia“, – sakė J. Harnas.

Renginiui mestos didelės saugumo pajėgos

Renginį rėmė organizacija „Amerikos Laisvės gynybos iniciatyva“, kurią neapykantą kurstančias grupuotes stebinti teisinė organizacija „Southern Poverty Law Center“ laiko antimusulmoniška grupe. Jos atstovai tvirtino specialiai pasirinkę šią renginio vietą, valstybinei mokyklai priklausantį renginių centrą, nes čia sausio mėnesį vyko islamofobiją smerkiantis renginys.

Sekmadienį vykusio konkurso organizatoriai kvietė atsiųsti pranašo Mahometo karikatūrų. Rengėjų teigimu, buvo sulaukta daugiau nei 350 paraiškų. Konkurso nugalėtojo laukė 10 tūkst. dolerių (beveik 9 tūkst. eurų) premija.

Policijos teigimu, renginyje dalyvavo apie du šimtai žmonių. „Dauguma čia buvusių žmonių buvo iš kitų valstijų“, – sakė D. Athasas.

Renginio saugumui buvo mestos didelės pajėgos. Į mokyklos rajoną atvyko keli papildomi policijos pareigūnai, pati „Amerikos Laisvės gynybos iniciatyva“ pasamdė dar kelis policininkus. Į renginį buvo įleidžiami tik tie, kurie iš anksto įsigijo bilietus. Visiems jiems teko praeiti pro metalo detektorius.

„Buvome pasirengę kažkam panašiam“, – neslėpė policijos atstovas spaudai J. Harnas.

JAV: IS prisiėmė atsakomybę
 
Radikali „Islamo valstybės“ (IS) grupuotė prisiėmė atsakomybę už šaudynes, praneša AFP.

Užpuolikų tapatybė kol kas nenurodoma, bet, kaip praneša AFP, remdamasi organizacija SITE, stebinčia ekstremistų aktyvumą internete, IS smogikai pareiškė esą susiję su šiuo incidentu. Organizacijos duomenimis, vienas iš ekstremistų socialiniame tinkle "Twitter" pranešė, kad šaudynes sukėlė du radikalios grupuotės šalininkai.

Sausio pradžioje Prancūzijoje buvo įvykdyti keli teroro aktai. Pirmiausia buvo užpulta pranašo Mahometo karikatūras spausdinusio žurnalo "Charlie Hebdo" redakcija. Per tris dienas žuvo 17 žmonių, tarp jų - trys policininkai. Sausio 9 d. per dvi operacijas trys teroristai buvo nukauti.