21 metų D. Carnajevui gresia mirties bausmė už tai, kad 2013-ųjų balandį jis susprogdino savos gamybos bombas netoli maratono finišo linijos. Tada žuvo trys žmonės, o 264 buvo sužeisti.

Emocijos vėl atgis prisiminus, kaip, baigiantis Bostono maratonui, sprogo užtaisas, o po 12 sekundžių – dar vienas. Jau pusantrų metų, kai D. Carnajevui pateikti kaltinimai. Teismas vis buvo atidėliojamas, tačiau šįkart teisėja atmetė gynybos prašymą jį atidėti.

Pirmiausia bus išrinkti 12 prisiekusiųjų ir šeši atsarginiai. Tai truks kelias savaites, kol iš 1 200 pretendentų bus atrinkta 18, kurių neatmes gynėjai.

D. Carnajevas atvyko į Ameriką iš Dagestano būdamas aštuonerių, tapo Amerikos piliečiu, studentu.

Jis bus teisiamas už tai, kad nužudė tris žmones, o daugiau negu 260 sužalojo susprogdinęs dvi bombas minioje prie Bostono maratono finišo linijos, taip pat – kad nušovė policininką. Jo bendrininkas brolis Tamerlanas žuvo per susišaudymą su policija.

30 kaltinimų, tarp jų – dėl sąmokslo panaudoti masinio naikinimo ginklą, atmesti.

D. Carnajevui atstovauja penkių teisininkų komanda, tarp jų – advokatė, kurios ne vienam ginamajam pavyko išvengti griežčiausios bausmės. Bet šįkart teismo, atrodo, paveikti nepavyks.

Aukų ir sužeistųjų artimieji akylai seks jo eigą ir nori mirties bausmės. Teismas truks kelis mėnesius.

Pradedama prisiekusiųjų atranka

JAV teismas pradėjo prisiekusiųjų atranką Džocharo Carnajevo byloje, kuriame šis čečėnų kilmės jaunuolis kaltinamas prisidėjęs prie dvigubo sprogdinimo per Bostono maratoną 2013-ųjų balandžio 15 dieną, nusinešusio trijų žmonių gyvybes ir sužalojusio dar per 260.

Jeigu Dž.Carnajevas būtų pripažintas kaltu, prisiekusieji spręs, ar jam turėtų būti skirta mirties bausmė.

Ši byla, neįprasta tuo, jog federaliniai prokurorai reikalauja skirti kaltinamajam mirties bausmę, tikriausiai bus atidžiausiai stebima nuo tada, kai Timothy McVeigh buvo nuteistas myriop dėl 1995 metų sprogdinimo Oklahoma Sityje.

Dž.Carnajevo advokatai ištisus mėnesius bergždžiai stengėsi, kad ši byla būtų perkelta kitur, argumentuodami, kad Bostono prisiekusieji gali būti šališki, nes daug vietos gyventojų yra susiję su tragiškai pasibaigusiu maratonu. Jie lygino šį procesą su T.McVeigh byla, kuri taip pat buvo perkelta dėl panašių priežasčių.

Tikimasi, kad prisiekusiųjų atranka truks kelias savaites, nes šiam procesui daug dėmesio skiria žiniasklaida. Atranka taip pat gali užsitęsti, jeigu potencialūs prisiekusieji išsakytų nepritarimą mirties bausmei.

Kai kurie teisės ekspertai sako, kad Dž.Carnajevo advokatai, žinodami, kad prieš jų klientą yra surinkta svarių įrodymų, sutelks pastangas į svarstymus dėl bausmės paskyrimo, kai jie galėtų pateikti kaltę švelninančių įrodymų, dėl kurių jaunuolis galbūt nebūtų pasiųstas į mirtininkų kamerą.

Prokurorai sako, kad 21 metų Džocharas ir jo brolis Tamerlanas Carnajevas, apie dešimtmetį gyvenę Jungtinėse Valstijose, įvykdė tuos sprogdinimus keršydami dėl JAV karinių veiksmų musulmoniškose šalyse. Broliai taip pat kaltinami nužudę vieną Masačusetso technologijų instituto policijos pareigūną per vėliau įvykusį incidentą. 26 metų Tamerlanas žuvo per susišaudymą su policija, praėjus kelioms dienoms po sprogdinimų prie Bostono maratono finišo linijos.

Džocharas buvo sučiuptas vėliau tą pačią dieną – sužeistas ir kruvinas, pasislėpęs kateryje, laikytame Bostono priemiesčio Votertauno gyventojo galiniame kieme. Prokurorai sako, kad jis išdėstė brolių išpuolio motyvus užrašuose, kurie buvo rasti katerio viduje: „JAV vyriausybė žudo mūsų nekaltus civilius“ ir „Mes, musulmonai, esame vienas kūnas; (jei) pakenki vienam, pakenki mums visiems.“