Kol kas neaišku, ar vartotojai liks patenkinti šia sistema, tačiau siūlomų sveikatos draudimo planų išmokos ir apribojimai pagaliau pradės aiškėti. Antradienį amerikiečiai galės patys įsitikinti, kaip veikia sveikatos draudimo rinkos, dar vadinamos biržomis, kurios jau kelis mėnesius buvo tiek giriamos, tiek peikiamos.

Šis žingsnis taip pat tampa įnirtingų JAV politikų nesutarimų dėl šios reformos simboliu: draudimo rinkos atsidaro tą pačią dieną, kai daugelis vyriausybinių agentūrų yra priverstos užsidaryti, pristigusios lėšų, nes Kongresas iki galutinio termino neįstengė priimti sprendimo dėl papildomo finansavimo, respublikonams atkakliai stengiantis užblokuoti sveikatos apsaugos sistemos pertvarką.

Vyriausybės uždarymas kol kas nepaveiks sveikatos draudimų rinkų, kurios yra Pacientų apsaugos ir prieinamos sveikatos priežiūros įstatymo (ACA) stuburas, nes jos finansuojamos iš lėšų, nepriklausomų nuo kasmetinių rietenų dėl biudžeto Vašingtone.

Šių rinkų atidarymas visose 50 valstijų tampa svarbiu posūkio tašku JAV požiūryje į sveikatos apsaugą, žyminčiu didžiausią šios sistemos plėtrą per beveik 50 metų.

B.Obamos administracija tikisi, kad per pirmuosius metus sveikatą apsidraus iki 7 mln. žmonių. Vyriausybė taip pat sieks, kad draudimo polisus įsigytų bent pusė iš beveik 50 mln. iki šiol neapsidraudusių amerikiečių, išplečiant „Medicaid“ – valstybės finansuojamą sveikatos apsaugos programą mažas pajamas gaunantiems žmonėms – arba pagal privačių draudikų planus, subsidijuojamus vyriausybės.

Tačiau žmonės gali nusivilti prognozuojamais sutrikimais kompiuterinėse draudimo rinkų sistemose ir nusigręžti nuo šios programos, laikomos iki šiol didžiausiu B.Obamos vidaus politikos pasiekimu.

„Įstatymas žada, kad niekas nebankrutuos dėl gydymo sąskaitų, – sakė Centro už Amerikos pažangą, padėjusio parengti šią reformą, prezidentė Neera Tanden. – Tai nebus pasiekta per pirmąją dieną arba pirmuosius metus. Tačiau kai įstatymas pradės veikti visu mastu, jis suteiks ekonominės naudos apie 30 mln. amerikiečių.“

N.Tanden perspėjo neskubėti vertinti sveikatos draudimo rinkų darbo sėkmės pagal jų pirmosios veiklos dienos rezultatus.

Daugelis apžvalgininkų pranašavo šios sistemos riktus ir trikdžius. Specialiai apmokyti pagalbos darbuotojai daugelyje valstijų susidūrė su kliūtimis, siekdami gauti sertifikatus, reikalingus, kad jie galėtų padėti žmonėms užpildyti dokumentus.

Daugelis valstijų prognozuoja, kad žmonės iš pradžių tik išbandys internetinę dokumentų pateikimo sistemą, tačiau faktinis sutarčių pasirašymas suintensyvės artėjant gruodžio 15-ąjai – galutiniam terminui, iki kurio įsigyti polisai pradės galioti nuo sausio 1 dienos. Vartotojams bus suteikta laiko iki kovo pabaigos, kad įsigytų draudimo polisus ir išvengtų mokesčių sankcijų.