„Laikykit savo karius savo pačių pastatuose arba išveskit juos iš mūsų miesto“, – spaudos konferencijoje pareiškė meras Tedas Wheeleris.

Teisių gynėjai ir įstatymų leidėjai penktadienį piktinosi pranešimais, kad federaliniai agentai, važinėjantys nepažymėtais automobiliais, vakarinėje Oregono valstijoje gatvėse sulaiko protestuotojus.

Demokratų gubernatorė Kate Brown sakė, kad D. Trumpas ieško kokios nors konfrontacijos vildamasis pelnyti politinių taškų kitur ir nukreipti dėmesį nuo koronaviruso pandemijos, sparčiai daugėjant užsikrėtimo atvejų Oregone ir visoje šalyje.

K. Brown atstovas Charles'as Boyle'as penktadienį sakė, kad žmonių areštavimas be įtikimos priežasties „kelia itin didelį susirūpinimą ir yra jų pilietinių laisvių bei konstitucinių teisių pažeidimas“.

Oregono generalinė prokurorė Ellen Rosenblum sakė, kad federaliniame teisme iškels bylą JAV Krašto saugumo departamentui, Maršalų tarnybai, Muitinės ir sienų apsaugos tarnybai ir kitoms institucijoms dėl Oregono gyventojų pilietinių teisių pažeidimo.

Amerikos pilietinių laisvių sąjungos (ACLU) Oregono skyrius sakė, kad federalinių agentų vykdomi numanomi teisių pažeidimai „turėtų kelti susirūpinimą visiems Jungtinėse Valstijose“.

Federaliniai pareigūnai dėl protestų jau apkaltino mažiausiai 13 žmonių, ketvirtadienį skelbė televizija „Oregon Public Broadcasting“ (OPB). Kai kurie jų buvo sulaikyti prie federalinio teismo rūmų, kur vyko protestai, bet kiti buvo sučiupti gatvėse už kelių kvartalų.

Kaip rodo OPB interviu su įvairiais žmonėmis, federaliniai pareigūnai bent nuo liepos 14-osios važinėja po Portlando centrą ir be jokių paaiškinimų sulaiko protestuotojus.

Federaliniai pareigūnai Portlande buvo dislokuoti pagal D. Trumpo planą nuslopinti protestus prie šio miesto federalinio teismo rūmų ir kito teismo pastato.

Visoje šalyje daugiau kaip šešias savaites vykstančius protestus prieš rasizmą ir policijos brutalumą išprovokavo incidentas Mineapolyje, kai dėl šiurkščių baltojo policininko veiksmų mirė neginkluotas juodaodis George'as Floydas.