21 m. Otto Warmbieras buvo sulaikytas sausio mėnesį, kai bandė pavogti propagandinį plakatą iš viešbučio, kuriame buvo apsistojęs vizito metu, rašo BBC.

Baltųjų rūmų atstovas apkaltino Š. Korėją naudojantis JAV piliečiu kaip marionete savo politiniams tikslams pasiekti.

Tuo tarpu Š. Korėjos valstybinė žiniasklaida teigia, kad pagal kriminalinį kodeksą O. Warmbieras buvo pripažintas kaltu dėl sąmokslavimo. Nuosprendį paskelbė Aukščiausiasis Teismas.

„Mes raginame Š. Korėjos vyriausybę atleisti jam suteikiant amnestiją ir kuo greičiau paleisti“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas.

Š. Korėja užsieniečių sulaikymą dažnai naudoja kaip priemonę spaudžiant savo priešininkus.

Pasak BBC žurnalisto Pietų Korėjoje, 15 m. bausmė yra didelė lyginant su kitomis užsieniečiams skirtomis bausmėmis praeityje. Žurnalisto manymu, bausmės dydį galėjo lemti egzistuojanti įtampa tarp Š. Korėjos ir JAV.

JAV: Šiaurės Korėja amerikiečius naudoja kaip politines marionetes

Baltųjų rūmų atstovai trečiadienį pranešė, kad Šiaurės Korėja bando JAV piliečiais pasinaudoti kaip marionetėmis, padėsiančiomis pasiekti politinių tikslų, skelbia „Reuters“.

Šiaurės Korėjos Aukščiausiasis teismas už nusikaltimą prieš valstybę amerikiečiui studentui Otto Warmbier skyrė bausmę 15 metų dirbti sunkiuosius darbus.

Paklaustas apie O. Otto Warmbier, Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas reporteriams sakė, kad šalies pareigūnams nėra nieko svarbiau už JAV piliečių saugumą užsienyje.

Studentas buvo suimtas sausio 2 dieną, kai lankydamasis Šiaurės Korėjoje bandė iš viešbučio pavogti propagandos iškabą.

O. Warmbieras prisipažino, kad bažnyčios grupė paprašė parvežti iš kelionės kokį nors „trofėjų“.