Senovinė lentelė, kurią turtingas JAV kolekcininkas įsigijo drauge su kitais objektais iš Irako, kad galėtų eksponuoti juos Vašingtono Biblijos muziejuje, rugsėjo 23-iąją Smithsono institute bus perduota irakiečių pareigūnams.

UNESCO šios lentelės ir 17 tūkst. kitų, liepą į Iraką nusiųstų senovinių eksponatų sugrąžinimą pavadino „reikšminga pergale kovoje su kultūros objektų kontrabanda“.

„Senovinių eksponatų vogimas ir kontrabanda vis dar yra svarbus finansavimo šaltinis teroristinėms grupuotėms ir kitoms organizuotoms nusikalstamoms grupėms“, – sakoma Paryžiuje įsikūrusios agentūros pareiškime.

Jame nurodoma, kad džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS) 2014–2019 metais kontroliuojant dideles Irako ir Sirijos dalis, Irako archeologinės vietovės ir muziejai buvo sistemingai plėšiami.

Retas Gilgamešo epo fragmentas, kuriame akadų kalba dantiraščiu užrašyta viena sapnų seka, yra tarp daugelio senovinių daiktų iš Irako ir Artimųjų Rytų, surinktų milijardieriaus, amatų parduotuvių tinklo „Hobby Lobby“ savininko Davido Greeno.

Fragmentą 2019-aisiais konfiskavo JAV teisingumo departamentas – dveji metai po to, kai D. Greenas Vašingtono centre atidarė minėtą muziejų, skirtą ankstyvajai krikščionybės istorijai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)