„Paskutinį paketą šiais metais“ sudaro oro gynybos ir artilerijos šaudmenys, nurodoma Valstybės departamento pranešime. Jame taip pat teigiama, kad Kongresas, kuriame respublikonams nepavyksta susitarti dėl paramos Ukrainai, turėtų imtis „skubių veiksmų“, kad pagalbos srautas nesustotų.

Prezidentas Joe Bidenas Ukrainai teikiamai paramai skyrė itin daug dėmesio, o JAV karinė ir finansinė parama buvo gyvybiškai svarbi šios provakarietiškos šalies kovoje su gerokai gausesnėmis rusų okupantų pajėgomis.

Tačiau kraštutinių dešiniųjų pažiūrų respublikonai privertė sustabdyti tolesnę paramą, atsisakydami patvirtinti naujojo biudžeto projektą, jei demokratai pirma nesutiks su plataus masto griežtomis naujomis priemonėmis, kuriomis būtų siekiama kovoti su neteisėta migracija per pietinę JAV sieną.

Finansinės pagalbos suma siekia 250 mln. JAV dolerių, ją sudaro „oro gynybos amunicija, kitokios oro gynybos sistemų dalys, papildoma didelio mobilumo artilerijos raketų sistemų amunicija, 155 mm ir 105 mm artilerijos šaudmenys, prieštankiniai šaudmenys ir daugiau nei 15 milijonų šovinių“, – nurodė Valstybės departamentas.

Pranešime pabrėžiama, kad Ukrainai pagalbą teikia koalicija, kuriai vadovauja JAV ir kurioje dalyvauja „daugiau nei 50 šalių“.

„Kongresas privalo kaip galima greičiau imtis skubių veiksmų, kad sustiprintų mūsų nacionalinio saugumo interesus, padėdamas Ukrainai apsiginti ir užtikrinti savo ateitį“, – rašoma pranešime.

Ukrainos prezidento patarėjas Andrijus Jermakas Kyjive pasveikino šią pagalbą.

„Ačiū už pagalbą. Mes laimėsime“, – socialiniame tinkle X (buvęs tviteris) rašė A. Jermakas.

Prieš savaitę Baltųjų rūmų nacionalinės saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby paaiškino, kad kitas JAV karinės pagalbos paketas bus paskutinis, nes „baigsis įgaliojimai ją papildyti“.

„Reikia, kad Kongresas negaišdamas imtųsi veiksmų“, – pasakė jis.

Senate daugumą sudarantys demokratai gruodį mėgino su respublikonais sudaryti paskutinės minutės sandėrį, tačiau, iš esmės taip ir nesusitarus, partijos išsiskirstė šventinių atostogų.

Kongresas savo darbą pratęs sausio 8 d.

Tačiau atrodo, kad susitarti dėl sudėtingo ir nuo seno JAV politikams galvos skausmą keliančio imigracijos klausimo Senate nebus lengva.

Net ir pavykus susitarti, susitarimą turėtų patvirtinti Atstovų rūmai, kuriuose daugumą sudaro respublikonai ir jų griežtų dešiniųjų pažiūrų frakcija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)