JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį paryčiais pasirašė teisės aktą, nutraukiantį dvi savaitės trukusį dalies vyriausybinių institucijų uždarymą ir pratęsiantį Iždo departamento skolinimosi įgaliojimus.

Šis Baltųjų rūmų pranešimas buvo paskutinė dalis įtemptoje dramoje, dėl kurios buvo iškilęs precedento neturinčio JAV nemokumo pavojus ir kuri sudrebino rinkas visame pasaulyje.

JAV Kongresas pritarė įstatymo projektui, kuriuo bus atnaujintas valstybinių institucijų darbas, o federalinės valstybės skolos apribojimai padidinti. Sprendimas buvo priimtas likus vos kelioms valandoms iki lemtingos dienos, kai JAV nebegalėtų vykdyti savo finansinius įsipareigojimus.

Senate už įstatymo projektą balsavo 81 narys, prieš - 18. Atstovų Rūmuose už balsavo 285 politikai, o prieš - 144. JAV prezidentas B. Obama įstatymą pasirašė ketvirtadienio ryte. Tą pačią dieną į darbą grįš ir viešojo sektoriaus darbuotojai.

Visgi šiuo metu priimtas sprendimas siūlo tik laikiną išeitį iš susidariusios padėties ir neišsprendžia nesutarimų dėl biudžeto, kurie šiuo metu smarkiai supriešino respublikonus ir demokratus.

Trečiadienį B. Obama ragino kuo greičiau rasti sprendimą. "Turime vėl susigrąžinti Amerikos žmonių pasitikėjimą. Be to, turime atsisakyti įpročio valdydami sukelti krizę, - teigė jis. - Tikiuosi, kad visi pasimokėme, kad nėra priežasčių, kodėl negalime dirbti kartu, arba kodėl partijos negali tuo pačiu metu ginti savo vertybių ir kartu nekenkti JAV gyventojams savo rietenomis".

Nors pasaulio ekonomistai ir finansų rinkų dalyviai lengviau atsipūtė po priimto sprendimo, tačiau tarptautinės reitingų agentūros "Standard & Poor's" analitikai teigia, kad laikinas vyriausybinių institucijų darbo nutraukimas, beje, pirmas per pastaruosius 17 metų, sukėlė JAV ekonomikai 24 mlrd. JAV dolerių nuostolių. Taip pat ši pauzė gerokai sumažins šalies ūkio augimą ketvirtąjį šių metų ketvirtį, mano ekspertai.

Naujausias žinias apie situaciją JAV skaitykite čia: