JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kalbėjosi su Pietų Afrikos Respublikos tarptautinių santykių ir bendradarbiavimo ministre Naledi Pandor ir aptarė bendradarbiavimą skiepijant žmones Afrikoje nuo COVID-19, pranešė Valstybės departamentas.

„Sekretorius Blinkenas ypač gyrė Pietų Afrikos mokslininkus už greitą omikron atmainos nustatymą ir Pietų Afrikos vyriausybę už skaidrumą dalijantis šia informacija, kuri turėtų būti pavyzdys pasauliui“, – sakoma pareiškime.

Pirmą kartą, dar valdant Donaldui Trumpui, o dabar – prezidentui Joe Bidenui, JAV ne kartą kritikavo Kiniją, kad ši nesidalija žiniomis apie koronavirusą, kuris pirmą kartą buvo aptiktas 2019 metų gruodį Kinijos Uhano mieste, o paskui išplito visame pasaulyje, ir jo kilmę. Nuo šio viruso pasaulyje jau mirė beveik 5,2 mln. žmonių.

Šių metų rugpjūtį JAV žvalgybos bendruomenė paskelbė ataskaitą, kurioje teigė negalinti padaryti tvirtos išvados dėl viruso kilmės, nes Kinija nepadėjo JAV tyrimui. Pagrindinės versijos buvo, kad virusas kilo iš gyvūnų arba iš mokslinių tyrimų laboratorijos.

JAV taip pat kaltina Pekiną, kad šis per ilgai delsė pasidalyti svarbia informacija apie ligos protrūkį, sakydamos, kad skaidresnis elgesys būtų padėjęs sustabdyti viruso plitimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės