Itin susiskaldęs Senatas už pasiūlymą padidinti skolinimosi „lubas“ 2,5 trln. JAV dolerių nubalsavo antradienį.

Atstovų Rūmai šiam pasiūlymui pritarė ankstyvomis kito ryto valandomis, taigi kitą kartą vyriausybės įstaigų uždarymo grėsmė galėtų kilti ne anksčiau 2023 metų.

„[Tariame] „ne“ balansavimui ant ribos, „ne“ skolinių įsipareigojimų neįvykdymui, „ne“ kitos recesijos rizikai: atsakingai valdantieji pasiekė pergalę šiuo itin svarbiu klausimu“, – prieš balsavimą pareiškė Senato daugumos lyderis demokratas Chuckas Schumeris.

„Amerikos žmonės gali lengvai atsikvėpti – galiu patikinti, kad įsipareigojimai bus vykdomi.“

Ir Senato, ir Atstovų Rūmų įstatymų leidėjai balsavo laikydamiesi savo partijos pozicijos: Senate skolinimosi „lubų“ didinimui nepritarė nė vienas respublikonas, o Atstovų Rūmuose už šį pasiūlymą balsavo tik vienas iš šios partijos atstovų.

Abi pagrindinės partijos skolinimosi viršutinės ribos didinimą laiko politiškai kenksmingu, nors pripažįsta, kad to nepadarius, JAV ekonomiką ištiktų depresija, o pasaulio rinkos būtų sukrėstos, nes JAV vyriausybė negalėtų laiku grąžinti skolų.

Visgi praėjusią savaitę buvo pasiektas susitarimas, pagal kurį demokratai pelnė galimybę valstybės skolinimosi „lubas“ padidinti be opozicijoje esančių respublikonų pagalbos ir kuris leido apeiti obstrukcijos mechanizmą, o tai atvėrė kelią balsuojant dėl šio klausimo sprendimą priimti paprasta balsų dauguma vietoj ne mažiau kaip 60 proc. daugumos.

„Pagrindinė atsakomybė“

Dvipartinės politikos centras – Vašingtone įsikūrusi nepriklausoma idėjų kalvė – prognozavo, kad Jungtinės Valstijos savo skolų nebegalės aptarnauti kažkada po gruodžio 21 dienos, tuo tarpu iždo sekretorė Janet Yellen nustatė konkretų galutinį terminą – trečiadienio darbo dienos pradžią.

Amerika išleidžia daugiau pinigų negu surenka mokesčių, todėl šalis skolinasi leisdama vyriausybės obligacijas, kurios laikomos vienomis patikimiausių pasaulyje investavimo priemonių.

Valstybės skolos viršutinę ribą įstatymų leidėjai nustatė prieš maždaug 80 metų.

Nuo praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio skolos viršutinė riba buvo padidinta maždaug 80 kartų ir dabar sudaro apie 29 trln. JAV dolerių.

Naujoji skolinimosi viršutinė riba sieks 31,5 trln. JAV dolerių.

Demokratų lyderiai ne vieną savaitę aiškino, kokį sąmyšį sukeltų JAV vyriausybės įsipareigojimų neįvykdymas. Be kita ko, anot jų, būtų prarasta apie 6 mln. darbo vietų, o namų ūkių turto vertė sumažėtų 15 trln. JAV dolerių. Taip pat pabrangtų būsto ir kitos paskolos.

„Skolos viršutinės ribos klausimo sprendimas yra pagrindinė federalinės vyriausybės atsakomybė“, – pareiškė Baltieji Rūmai.

„Šio teisės akto patvirtinimas iždui leis finansuoti išlaidas ir mokesčių sumažinimą, kuriam Kongresas jau pritarė, bei toliau vykdyti savo įsipareigojimus netrikdant ir nekenkiant mūsų ekonomikai ir amerikiečių šeimoms.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją