Šį įvertinimą kadenciją baigianti JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pateikė, kai viceprezidentas Joe Bidenas ruošėsi diskusijoms dėl tos krizės su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir Sirijos opozicijos vadovu Moazu al Khatibu.

Susirūpinimas, kad jau 22 mėnesius vykstantis konfliktas gali apimti didesnę teritoriją, padidėjo, kai Damaskas pagrasino atsakyti į numanomą Izraelio aviacijos reidą, o artimas Sirijos sąjungininkas Iranas perspėjo, kad ši ataka sukels "pragaištingų pasekmių".

Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas kaltina Izraelį pasiuntus savo karo lėktuvus į šalies oro erdvę ir trečiadienį paryčiais atakavus vieną karinių tyrimų centrą Džamrajoje netoli Damasko.

H.Clinton pateikė niūrų šio konflikto įvertinama, perspėdama apie "besivystančio pilietinio karo ir potencialaus karo svetimomis rankomis".

"Blogiausios prognozės, kas gali nutikti tiek Sirijos viduje, tiek už jos sienų, dabar aiškiai yra įmanomo scenarijaus ribose, - sakė ji. - Iraniečiai kurį laiką leido aiškiai suprasti, kad išlaikyti Al Assadą valdžioje yra vienas iš aukščiausių jų prioritetų. Manome, kad jie vadovavosi šia nuostata, siųsdami daugiau žmonių - ne vien į pagalbą Al Assadui, bet ir palaikydami ir patardami karinėms saugumo pajėgoms."

Iraniečiai "buvo aktyviai įsitraukę nuo pat pradžių. Panašu, kad jie gali didinti šį įsitraukimą, ir tai mums kelia susirūpinimą", pridūrė H.Clinton.

Ji pažymėjo, kad Rusija taip pat teikia pagalbą Damasko režimui, nors JAV stengiasi pasiūlyti tarptautinį sprendinį, kaip užbaigti konfliktą, kuris, JT duomenimis, nusinešė jau per 60 tūkst. žmonių gyvybių.

"Turime priežasčių manyti, kad rusai toliau teikia Al Asadui finansinę ir karinę pagalbą įrangos pavidalu", - sakė JAV diplomatijos vadovė.

J.Bidenas planuoja šeštadienį susitikti su S.Lavrovu ir M.al Khatibu Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose.

"Norėtume pamatyti, kad kitos šalys, įskaitant Rusiją, pripažintų, jog Basharas al Assadas turi pasitraukti ir kad Sirija turi pereiti prie naujos vyriausybės", - sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo reikalams Benas Rhodesas.