Todėl nuo rugsėjo 20 dienos bus siūloma pasiskiepyti trečiąja „Biontech“/“Pfizer“ ar „Moderna“ vakcinos doze. Trečioji dozė gali būti suleista praėjus aštuoniems mėnesiams po antrosios.

„Turimi duomenys labai aiškiai rodo, kad apsauga nuo SARS-CoV-2 infekcijos po pirmųjų vakcinos dozių su laiku pradeda mažėti, - bendrame pareiškime pabrėžė JAV sveikatos tarnybų vadovai. – Vyraujant delta atmainai, matome sumažėjusią apsaugą nuo lengvos ir vidutinės ligos eigos“.

Be to, ateinančiais mėnesiais gali mažėti apsauga nuo sunkios ir mirtinos ligos eigos, ypač rizikos grupėms, kurios buvo paskiepytos vakcinacijos kampanijos pradžioje nuo 2020 metų gruodžio. Todėl esą reikalingas palaikomasis skiepas, kad būtų maksimaliai padidinta ir pratęsta vakcinacijos apsauga.

Nuo rugsėjo 20 dienos trečiąja doze pirmiausiai bus skiepijamas medicinos personalas, senelių ir slaugos namų gyventojai ir senjorai. Tiesa, trečiąją vakcinos dozę dar turi oficialiai patvirtinti JAV maisto ir vaistų administracija (FDA).

FDA jau praėjusią savaitę leido trečiąja doze skiepyti žmones, kurių imunitetas nusilpęs.

JAV bent vieną vakcinos dozę yra gavę apie 200 mln. arba 60 proc. gyventojų. Daugiau kaip pusė paskiepyti dukart. Iš suaugusiųjų 72 proc. yra gavę bent vieną dozę, 62 proc. paskiepyti pilnai.

Tačiau praėjusiomis dienomis dėl delta atmainos plitimo infekcijų skaičius JAV smarkiai išaugo. Šiuo metu kasdien pranešama apie daugiau kaip 120 000 naujų infekcijų. Šalyje COVID-19 pražudė daugiau kaip 623 000 žmonių. Tai didžiausias mirčių skaičius pasaulyje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)