Mokymuose dalyvaus per 20 karinių laivų, atliksiančių priešlaivines ir jūrų desanto išsilaipinimo operacijas.

„Joint Sea 2015 II“ kariniai mokymai tęsis iki rugpjūčio 28 d. Kaip praneša „The Washington Post“, mokymai bus vykdomi Japonijos jūroje, taip pat ir šalia Vladivostoko krantų.

Analitikai teigia, kad karinių mokymų mastas ir sudėtingumas pastaraisiais metais auga, o per pastarąjį dešimtmetį Kinijos ir Rusijos karinės jūrų pajėgos jungtinius mokymus surengė penkis kartus.

Vis dėlto šiame mokymų etape Kinijos kariniai laivai pirmą kartą lankosi Rusijos Novorosijsko bazėje Juodojoje jūroje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patraukė žiniasklaidos dėmesį rugpjūčio 18 d. prisijungęs prie nedidelio rusų karinio laivo įgulos Juodojoje jūroje, šalia Krymo pusiasalio, kurį Maskva aneksavo praėjusiais metais.

JAV karinių jūrų pajėgų instituto internetinis naujienų ir analizių portalas USNI rugpjūčio 18 d. rašė, kad artėjantys Kinijos ir Rusijos kariniai mokymai taps antrosiomis pagal dydį jungtinėmis šių šalių surengtomis pratybomis per trumpesnį nei metų periodą.

„Joint Sea 2015“ mokymai Viduržemio jūroje surengti šių metų balandžio mėn. USNI pranešime teigiama, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu 2014 m. pabaigoje sakė, kad JAV – tai veiksnys, paskatinęs Kiniją ir Rusiją surengti bendrus karinius mokymus.

Vis dėlto pastarojo meto aukšto rango Rusijos valdininkų pareiškimai rodo, kad Maskva iš esmės remia JAV raginimus ieškoti bendrų sprendimų dėl Pietų Kinijos jūros teritorijose kylančių ginčų.

Pretenduodamas į šias teritorijas Pekinas pykdo kitas šios regiono valstybes.

„Russia Today“ taip pat pranešė, kad prasidėsiantys kariniai mokymai taps pirmuoju kartu, kai Kinijos karinis laivynas dalyvaus jungtinėse pratybose Japonijos jūroje, besiribojančioje su Šiaurės ir Pietų Korėjomis, Rusija, taip pat ir Japonija.

Kinijos valstybinė „Xinhua“ naujienų agentūra šią savaitę pranešė, kad septyni Kinijos kariniai laivai jau išplaukė iš Čingdao uosto į Japonijos jūrą, kur prisijungs prie kolegų iš Rusijos ir dalyvaus devynias dienas truksiančiuose mokymuose.

Remiantis „Xinhua“ pateikiama informacija, karinės pratybos vyks Petro Didžiojo įlankoje ir Japonijos jūroje. Naujienų agentūros informuoja, kad jungtiniuose Rusijos ir Kinijos kariniuose mokymuose bus imituojamos priešlaivinės operacijos, oro erdvės gynimo ir kitos misijos, įskaitant ir jungtinio karių išsilaipinimo operaciją.

Pranešama, kad į mokymus Kinija siunčia 6 sraigtasparnius, 5 lėktuvus su nejudančiais sparnais, 21 amfibinę transporto priemonę, 200 karių, o Rusija savo ruožtu siunčia 16 antvandeninių laivų, du povandeninius laivus, 12 karinio laivyno lėktuvų, 9 amfibines transporto priemones ir 200 karių.

Naujienų agentūra „Xinhua“ praneša, kad šie mokymai nėra nutaikyti prieš jokią kitą trečiąją šalį ir nėra susiję su situacija regione. Šios pratybos įvardijamos kaip dalis kasmetinės Kinijos ir Rusijos kariuomenių vykdomos mainų programos.