Specialiojo komiteto pirmininko pavaduotoja Liz Cheney savo ruožtu sakė, kad D. Trumpas neseniai bandė paskambinti vienam komiteto liudytojui.

Šis liudytojas, kurio pavardė neskelbiama, neatsakė į D. Trumpo skambutį ir pranešė savo advokatui, o šis susisiekė su komitetu, nurodė L. Cheney.

„Komitetas tą informaciją pateikė Teisingumo departamentui“, – pridūrė ji.

Per septintą televizijos transliuotą viešą posėdį Atstovų Rūmų specialusis komitetas aiškinosi D. Trumpo gruodžio 19 dienos įrašo socialiniame tinkle „Twitter“ poveikį. Toje žinutėje eksprezidentas ragino savo šalininkus sausio 6-ąją suvažiuoti į Vašingtoną, į „laukinį“ mitingą.

Žinutė buvo paskelbta kiek daugiau nei valanda po D. Trumpo susitikimo Baltuosiuose rūmuose su savo advokatu Rudy Giuliani, buvusiu nacionalinio saugumo patarėju Michaelu Flynnu ir buvusia teisininke Sidney Powell.

„Donaldo Trumpo 1 val. 42 min. [paskelbta] tviterio žinutė įaudrino... jo šalininkus, pirmiausia pavojingus ekstremistus iš „Oath Keepers“, „Proud Boys“ ir kitų rasistų bei baltųjų nacionalistų grupių, troškusių susikauti su vyriausybe“, – sakė komiteto narys Jamie Raskinas.

„Proud Boys“ ir „Oath Keepers“ nariai drauge su tūkstančiais D. Trumpo šalininkų 2021-ųjų sausio 6-ąją įsiveržė į Kongresą bandydami užkirsti kelią demokrato Joe Bideno pergalės prezidento rinkimuose patvirtinimui. D. Trumpas neteisingai tvirtina, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

„Rinkimus pralaimėjęs prezidentas pasiuntė minią su pavojingais ekstremistais pulti konstitucinės rinkimų sistemos ir taikaus valdžios perdavimo“, – sakė J. Raskinas.

Komiteto narė Stephanie Murphy sakė, kad minima tviterio žinutė „daugeliui ištikimiausių prezidento Trumpo šalininkų pasitarnavo kaip kvietimas veikti, o kai kuriais atvejais – kaip raginimas griebtis ginklų“.

Komitetas pažymėjo, kad du iš artimiausių D. Trumpo šalininkų, M. Flynnas ir politikos konsultantas Rogeris Stone'as, buvo susiję su „Oath Keepers“.

„Apgalvota strategija“

Komitetas taip pat nurodė, kad žygis į Kapitolijų buvo planuojamas iš anksto, bet D. Trumpas nusprendė apie jį paskelbti tik per savo kalbą šalininkams sausio 6-osios rytą, netoli Baltųjų rūmų.

„Įrodymai patvirtina, kad tai buvo ne spontaniškas raginimas veikti, o veikiau apgalvota strategija, dėl kurios prezidentas nusprendė iš anksto“, – sakė S. Murphy.

D. Trumpo administracijos vadovo Marko Meadowso padėjėja Cassidy Hutchinson per ankstesnį komiteto posėdį liudijo, kad D. Trumpas ketino vykti į Kapitolijų drauge su šalininkais, bet jam sutrukdė Slaptosios tarnybos agentai.

Ji liudijo, jog kitas administracijos pareigūnas jai papasakojo, kad D. Trumpas, pasakęs kalbą netoli Baltųjų rūmų, pareikalavo nuvežti jį į Kapitolijų.

Prezidentas įtūžo išgirdęs, kad tai neįmanoma dėl saugumo priežasčių, ir pabandė perimti iš Slaptosios tarnybos savo oficialaus automobilio valdymą, liudijo C. Hutchinson.

Minimas Kongreso komitetas jau metus tiria 2021 metų sausio 6-osios riaušes Kapitolijuje, kuriam laikui sutrukdžiusias patvirtinti Kongrese prezidento rinkimų rezultatus, ir aiškinasi, ar D. Trumpas bei jo padėjėjai suvaidino kokius nors vaidmenis planuojant arba skatinant šį smurtinį užpuolimą. Komitetas iškvietė daug buvusio prezidento padėjėjų ir patarėjų.

Antradienį komitete buvo parodytos buvusio Baltųjų rūmų vyriausiojo teisininko Pato Cipollone praeitą savaitę nufilmuoto liudijimo už uždarų durų ištraukos.

P. Cipollone sakė pripažįstantis, kad nebuvo reikšmingo rinkimų rezultatų klastojimo įrodymų ir kad D. Trumpui derėjo pripažinti pralaimėjimą J. Bidenui.

Dėl Kongreso šturmo buvo areštuota per 850 žmonių. Birželio mėnesį penki „Proud Boys“ nariai buvo apkaltinti ardomuoju sąmokslu; tokie patys kaltinimai, dėl kurių galima skirti įkalinimo iki 20 metų bausmę, gresia 11 „Oath Keepers“ narių.

Per Kapitolijaus užpuolimą po D. Trumpo ugningos kalbos, pasakytos tūkstančiams šalininkų netoli Baltųjų rūmų, žuvo mažiausiai penki žmonės, buvo sužeista 140 policininkų.

Po šių riaušių Atstovų Rūmai surengė beprecedentę antrą apkaltą D. Trumpui – apkaltino jį maišto kurstymu – bet Senatas jį išteisino.

Antradienį D. Trumpas per savo socialinių tinklų programėlę „Truth Social“ pavadino komitetą „politikieriais ir banditais“.

„Ar esat juos matę? Taip, tai iš tikrųjų tie patys bepročiai, savo melais ir išgalvotomis istorijomis išvarę Šalį „iš proto“, – rašė jis.