Daugiau nei 2 mlrd. dolerių buvo išleista neigiamų politinių reklamų audrai prieš rinkimus, per kuriuos bus balsuojama dėl visų 435 mandatų Atstovų Rūmuose ir 33 mandatų 100 vietų turinčiame Senate.

Kad ir kas laimėtų itin įtemptą kovą dėl Baltųjų rūmų - prezidentas Barackas Obama ar respublikonų kandidatas Mittas Romney, šalies vadovui tikriausiai teks bendrauti su susipriešinusiu Kongresu, neketinančiu atsikratyti savo neveiklumo ir peržengti ideologinių prieštaravimų. Dėl to priiminėti bet kokius teisės aktus bus sudėtinga.

Kaip rodo apklausų rezultatai, visuomenė prastai vertina Kongresą, tačiau ankstesni jo nariai dažniausiai perrenkami. Taip nutinka dėl to, kad rinkėjai linkę palaikyti savo delegatus, nors apskritai Kongresas jiems nepatinka.

Be to, įsitvirtinę įstatymų leidėjai turi milžinišką finansinį pranašumą prieš savo varžovus. Daugeliui Atstovų Rūmų narių taip pat palanki tradicija kartą per dešimtmetį perbraižyti rinkimų apygardų ribas, kas neseniai buvo atlikta.

Respublikonai tikisi atsikovoti iš demokratų Senatą, kurie stengsis išsaugoti 23 savo vietas ir praranda kelis karjerą baigiančius veteranus. Tačiau respublikonų pastangas temdo skandalingi komentarai apie abortus, išžaginimus ir nėštumą, išsakyti jų kandidatų Indianoje ir Misūryje.

Demokratų pozicijas taip pat stiprina palankiai vertinami šios partijos kandidatai, todėl tikėtina, kad Senate jie išsaugos 53 vietas prieš 47, priklausančias respublikonams, o gal net atsikovos dar vieną mandatą.

Kita vertus, Senate demokratai tikrai negali tikėtis užsitikrinti 60 balsų superdaugumos, kuri pagal Kongreso aukštųjų rūmų taisykles leistų lengviau priiminėti įstatymus.

Demokratu strategas Steve'as McMahonas sakė nerimaujantis, kad išlikus susipriešinusiam Kongresui "tikriausiai visur galime tikėtis hiperaktyvaus partiškumo ir kliuvinių. Panašu, kad amerikiečiai gali tikėtis daugiau to paties".

Kai bus suskaičiuoti Senato rinkimų balsai, iš politikos nusprendę pasitraukti nuosaikieji iš Meino, Konektikuto, Nebraskos, Šiaurės Dakotos ir Indianos tikriausiai bus pakeisti, o nuosaikiųjų Montanos ir Masačusetso senatorių taip pat gali nebelikti.

Tikėtina, kad respublikonai praras dvi iš kelių jiems priklausančių vietų, atstovaujančių JAV šiaurės rytų regionui. Respublikonas senatorius Scottas Brownas iš Masačusetso yra prastesnėse pozicijose kovoje su liberalių pažiūrų demokrate Elizabeth Warren dėl vietos, kuri anksčiau priklausė liberalų ikonai - velioniui senatoriui Edwardui M.Kennedy.

Respublikonai taip pat veikiausiai neišsaugos vietos, kurią paliks Meino senatorė Olympia Snowe, nusprendusi baigti karjerą anksčiau šiais metais, nusivylusi dėl Kongreso neįgalumo.

Keliolika įtemptų varžybų gali atvesti į Senatą kelis naujus nuosaikiuosius senatorius. Buvęs Meino nepriklausomas gubernatorius Angusas Kingas, kuriam prognozuojama pergalė, tikriausiai palaikys demokratus, nors jis žada būti tiltu tarp abiejų partijų.

Indianoje nuosaikių pažiūrų senatorius veteranas Dickas Lugaras tikriausiai lengvai bus perrinktas, tačiau per respublikonų pirminius rinkimus jis pralaimėjo valstijos iždo sekretoriui Richardui Mourdockui, kurį palaiko ultrakonservatyvus "Arbatėlės" judėjimas, pasisakantis už mažesnius mokesčius ir ribotą vyriausybės vaidmenį.

R.Mourdockas išprovokavo kritikos bangą, pareiškęs, jog jei išžaginta moteris pastoja, tai yra "numatyta Dievo". Šis skandalas atvėrė kelią nuosaikių pažiūrų demokratui Kongreso nariui Joe Donnelly, kuriam palankūs naujausių apklausų rezultatai.

Misūryje senatorė Claire McCaskill buvo laikoma labiausiai pažeidžiama iš savo postus ginančių demokratų.

Tačiau respublikonų partijos pirminius rinkimus laimėjo kitas "Arbatėlės" palaikomas Kongreso narys - Toddas Akinas, nuo kurio partijos lyderiai, įskaitant M.Romney, atsiribojo po jo rugpjūtį išsakyto komentaro, kad moterų kūnai turi būdų išvengti nėštumo "teisėto išžaginimo" atvejais. Nuo to momento C.McCaskill įgijo pranašumą visuomenės apklausose.

"Tai nepaprastai nuvilia, nes visi manė, kad ten respublikonai turės pranašumą", - respublikonų konsultantas ir buvęs aukšto rango Kongreso padėjėjas Ronas Bonjeanas komentavo kampanijas Indianoje ir Misūryje.

Vis dėlto kai kurie "Arbatėlės" favoritai gali laimėti kovą dėl vietų Senate, įskaitant respublikonus Debrą Fischer, kandidatuojančią Nebraskoje, ir Tedą Cruzą Teksase.

Buvęs Nebraskos gubernatorius ir senatorius Bobas Kerrey stiprino savo pozicijas, tačiau D.Fischer vis tiek išlieka pranašesnė kovoje dėl karjerą nusprendusio baigti nuosaikiojo demokratų senatoriaus Beno Nelsono posto.

Labiausiai įtemptos kovos dėl vietų Senate tikriausiai vyks konservatyviose vakarinėse valstijose - Montanoje ir Šiaurės Dakotoje. Respublikonai viliasi, kad Kongreso narys Denny Rehbergas įveiks senatorių Joną Testerį, laimėjusį nedidele persvara per rinkimus 2008 metais, kai ant bangos buvo demokratai.

Šiaurės Dakotoje respublikonas Atstovų Rūmų narys Rickas Bergas laikomas šiek tiek populiaresniu negu buvusi valstijos generalinė prokurorė Heidi Heitkamp, varžantis dėl besitraukiančio senatoriaus demokrato Kento Conrado kėdės.

Jeigu Demokratų partija išsaugos daugumą Senate, jie taip pat įgis ugniasienę nuo respublikonų pastangų sugriauti pagrindinį B.Obamos kadencijos pasiekimą - sveikatos apsaugos sistemos reformą - iki jos galutinio įgyvendinimo 2014 metais. Jeigu respublikonai perimtų kontrolę Senate, jie žada atšaukti šią reformą reglamentuojančius įstatymus.

Kad ir kas būtų išrinktas, vilčių į būsimąjį Kongresą dedama mažai.

Naujienų agentūros "Bloomberg" rugsėjį atlikta apklausa rodė, kad 55 proc. amerikiečių įsitikinę, jog Kongresas išliks kliuviniu JAV administracijos pastangoms, kad ir kas būtų išrinktas prezidentu. Tik 32 proc. respondentų sakė, kad Kongresas įsiklausys į žinią, jog reikalingas abiejų partijų bendradarbiavimas.

Atstovų Rūmuose, kurių nariai dažniausiai būna perrenkami, demokratai gali šiek tiek pagerinti savo padėtį, tačiau vargu ar laimės 25 vietas, kurių reikia, kad jie įgytų daugumą. Nors kai kurie iškilūs "Arbatėlės" palaikomi respublikonai gali iškristi, šis radikalus judėjimas išliks jėga, kurią nebus lengva suvaldyti Atstovų Rūmų pirmininkui Johnui Boehneriui.

Nemažai dėmesio sulaukė kova dėl Jutos atstovo posto, į kurį pretenduojanti Mia Love (Mija Lav) gali tapti pirmąja į Kongresą išrinkta juodaode respublikone.

Įtempta kova taip pat vyks Viskonsine, kur Kongreso narė Tammy Baldwin gali būti išrinkta pirmąja homoseksualios orientacijos neslepiančia senatore.

Nors būsimasis Kongresas išliks labai susipriešinęs, respublikonų strategas Terry Holtas pastebėjo, jog jeigu naujasis prezidentas bus pakankamai narsus, jis gali peržengti partines rietenas ir užsitikrinti tam tikrą palikimą įstatymų leidybos srityje.

"Tačiau esama tiek daug ideologinio susiskirstymo, kad teks rizikuoti savo politiniu išlikimu, kad ką nors nuveiktum būsimajame Kongrese", - pastebėjo T.Holtas.