„Kinijos specialusis pasiuntinys klimato kaitos reikalams Xie Zhenhua baigė maždaug keturias valandas trukusias derybas su Johnu Kerry, specialiuoju JAV prezidento pasiuntiniu klimato klausimais“, – pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

J. Kerry vieši Pekine nuo sekmadienio. Jis yra trečiasis po JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno ir iždo sekretorės Janet Yellen aukšto rango JAV politikas, per kelias savaites apsilankęs Kinijoje. Vizitas tęsis iki trečiadienio.

Pastaraisiais metais įtampa tarp dviejų konkuruojančių valstybių didėjo. Tuometinės JAV Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitas Taivane prieš metus paskatino Kiniją praėjusį rugpjūtį laikinai sustabdyti klimato derybas su Vašingtonu. Pekinas ir Vašingtonas nesutaria ir dėl prekybos, Kinijos paramos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui bei Kinijos teritorinių pretenzijų Pietų ir Rytų Kinijos jūrose.

J. Kerry vizitas yra „dar vienas ženklas, kad abi šalys deda pastangas, kad sustabdytų Kinijos ir JAV santykių smukimo spiralę“, prieš atvykstant JAV politikui vedamajame straipsnyje rašė Kinijos valstybinis laikraštis „China Daily“.

Kinija ir JAV yra dvi didžiausios klimatui žalingas šiltnamio efektą sukeliančias dujas išmetančiosios šalys, joms tenka „ypatinga atsakomybė rasti bendrą kalbą sprendžiant klimato kaitos problemą“, priduriama jame.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją