Kaip pranešė "Reuters" liudytojas, karinis amerikiečių lėktuvas "AC-130" į radikalaus dvasininko Moktados al Sadro (Moqtada al-Sadr) šalininkų sukilėlių užimtas pozicijas paleido stiprią artilerijos ir haubicų ugnį.

Iki sekmadienio ryto Pietų Irake esančiame Nedžefe buvo santykinai ramu. Tačiau, pasak policijos pareigūno, į šiaurę nuo Bagdado buvo surengtas savižudiškas išpuolis - prie Bakubos miesto netoli Irako pareigūnų vilkstinės susprogdintas sprogmenų prikrautas automobilis. Žuvo du žmonės, aštuoni - sužeisti.

Šeštadienį derybininkai bandė nutraukti šiitų musulmonų maištą, kuriam vadovauja M. al Sadro pajėgos ir kuris prisidėjo prie rekordinio pasaulinių naftos kainų išaugimo. Nors M. Sadras pažadėjo perduoti imamo Ali šventyklą dvasiniams šiitų vadovams, radikalieji kovotojai išlaikė mečetės komplekso ir į jį vedančių gatvių kontrolę.

Per kovotojų maištą yra žuvę šimtai žmonių, sukilimas Nedžefe paskatino mūšius dar septyniuose Irako miestuose. Kovotojų maištas - didelis iššūkis pereinamojo laikotarpio ministro pirmininko Iyado Allawi (Ijado Alavio) vyriausybei, į valdžią atėjusiai prieš du mėnesius.

Jeigu mečetę perimtų saugumo pajėgos, tai galėtų įsiutinti Irake daugumą sudarančius šiitus ir dar labiau destabilizuoti šalį prieš sausio mėnesį numatytus surengti rinkimus. Ši mečetė yra švenčiausioji šiitų šventykla Irake.