J. Yellen lankėsi Kinijoje su keturių dienų vizitu, kuriuo siekta stabilizuoti įtemptus dviejų stipriausios ekonomikos šalių santykius. JAV iždo sekretorė atvyko į Pekiną netrukus po valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizito.

Būdama Kinijoje J. Jellen pabrėžė poreikį aktyviau bendrauti ir bendradarbiauti, nors tarp šalių tebėra didelių nesutarimų.

„Manome, kad pasaulis yra pakankamai didelis abiem šalims klestėti“, – ji sakė žurnalistams JAV ambasadoje Pekine.

„Abi valstybės privalo atsakingai žiūrėti į šį ryšį: rasti būdą, kaip gyventi kartu ir dalytis visuotine gerove“, – pridūrė JAV iždo sekretorė.

JAV prezidento Joe Bideno administracija siekia palaikyti tvirtus ryšius su Kinija ir kartu įtvirtinti JAV politiką. Nors teigiama, kad šis vizitas nedavė konkrečių rezultatų, Kinijos oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ vėlų šeštadienį pranešė, kad J. Yellen susitikime su ministro pirmininko pavaduotoju He Lifengu buvo susitarta „stiprinti bendravimą ir bendradarbiavimą sprendžiant pasaulinio lygio problemas“.

Sekmadienį J. Yellen pareiškė, kad nors abi šalys turi „reikšmingų nesutarimų“, jos ir Kinijos pareigūnų pokalbiai buvo „konkretūs, dalykiški ir produktyvūs“.

„Mano dvišaliai susitikimai, kurie per dvi dienas truko apie 10 valandų, – tai žingsnis į priekį siekiant sukurti tvirtesnį pagrindą JAV ir Kinijos santykiams“, – teigė JAV iždo sekretorė.

„Esu įsitikinusi, kad bendrausime dažniau ir reguliariau“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)