Trys asmenys, penki krovininiai laivai ir Maskvoje įsikūrusi fiktyvi bendrovė dalyvavo schemoje, kurios tikslas buvo teikti lėšas ir kurą rusų pajėgoms, remiančioms Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, paskelbė JAV iždo departamentas.

„Assado despotiškas režimas prikausto tarptautinį dėmesį, nes naudoja cheminius ginklus ir vykdo žiaurius nusikaltimus prieš nekaltus Sirijos žmones. Jis pasikliauja tokiais nelegaliais tinklais, kad liktų valdžioje“, – Iždo departamento pareiškime cituojama iždo sekretoriaus pavaduotoja kontrterorizmo reikalams Sigal Mandelker.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) nustatė, kad Maskvoje įsikūrusi bendrovė „Maritime Assitance LLC“ buvo priedanga Rusijos laivybos kompanijai „Sovfracht-Sovmortrans Group“, kuriai JAV sankcijos buvo įvestos 2016 metų rugsėjį.

Po to, kai į „juodąjį“ sąrašą pateko „Sovfracht“, „Maritime Assitance“ jos vardu vykdė prekybą, 2016 ir 2017 metais gabendama į Sirijos Banijasą reaktyvinį kurą, kurį naudojo Rusijos kariniai lėktuvai.

„Rusijos parama Assado režimui leidžia jam ir toliau vykdyti bombardavimo kampanijas, per kurias buvo sunaikinta daugybė ligoninių, mokyklų ir viešųjų erdvių, taip pat žuvo civilių“, – nurodoma pareiškime.

Iždo departamentas ketvirtadienį paskelbė sankcijas dar trims „Sovfracht“ vadovams, galimai prisidėjusiems prie schemos: „Marine Transport“ direktoriui Ivanui Okorokovui, direktoriaus pavaduotojui Karenui Stepanjanui ir teisinės pagalbos direktoriui Iljai Loginovui.

Minėti penki laivai taip pat buvo įtraukti į „juodąjį“ sąrašą.

Toks Vašingtono sprendimas reiškia, kad JAV bankams draudžiama nubaustų asmenų ir jų kompanijos prašymu pervesti pinigus, todėl jie nebeturės beveik jokios prieigos prie pasaulinės finansų sistemos. Be to, jie nebegalės naudotis bet kokiu JAV įsigytu turtu.