"Kaltinimai, jog kariai nužudė šeimą, gyvenusią minėtoje vietovėje, o paskui esą nuslėpė nusikaltimą surengdami oro antskrydį, yra visiškas melas", - teigiama pareiškime, kurį iš Bagdado išplatino aukštas JAV armijos atstovas Irake generolas majoras Williamas Caldwellas.

Iki šiol armija skelbė, kad kovo 15 dieną per reidą už 100 kilometrų šiauriau Bagdado esančiame mieste žuvo vienas partizanas, dvi moterys ir vaikas.

Tačiau W.Caldwello pareiškime teigiama, jog tyrimo metu "prieita prie išvados, kad su šiuo mūšiu netiesiogiai gali būti susijusios dar daugiausia devynios žūtys, tačiau sugriuvusios sienos ir daugybė nuolaužų trukdo nustatyti tikslų jų skaičių".

Minėtasis JAV armijos tiriamas incidentas - vienas iš kelių, per kuriuos žuvo civilių. Tarp jų yra ir praėjusių metų lapkričio 19 dienos atvejis, kai Hadisos mieste žuvo daugiau kaip dvi dešimtys taikių gyventojų.

Irako ministras pirmininkas Nuri al-Maliki pareiškė, jog pranešimai apie tai, jog amerikiečių kariai žudo civilius, pradeda jį vesti iš kantrybės. Daugelis irakiečių įsitikinę, jog JAV kariai įpratę be priežasties žudyti žmones, nors atlikus oficialius tyrimus patvirtinti vos keli tokie atvejai.

Už 100 kilometrų į šiaurę nuo Bagdado esančio Ishakio policija teigia, jog JAV kariškiams užpuolus namą, žuvo šeši jame buvę suaugusieji ir penki vaikai. JAV armija laikosi versijos, jog žmonės žuvo dėl to, kad kariškiams atvykus suimti minėtame name turėjusio būti įtariamo teroristų tinklo "al Qaeda" smogiko, į juos imta šaudyti.

W.Caldwello pareiškime nurodoma, kad kovo 15 dieną JAV pajėgos Ishakio apylinkėse surengė antpuolį, per kurį suėmė Kuveite gimusį "al Qaeda" kuopelės lyderį Ahmadą Abdallah Muhammadą Naisą al-Utaybi ir nušovė irakietį Udayų Farisą al-Tawafi, gamindavusį pakelės bombas ir verbuodavusį sukilėlius.

Amerikiečių kariškiai aiškina, kad naktinio reido metu stengtasi surasti vieną konkretų smogiką. Jis iš pastato pabėgo, bet buvo sučiuptas vėliau.

Į įvykio vietoje buvusias amerikiečių pajėgas iš namo pradėta šaudyti, ir jų vadas "atitinkamai reagavo: pradėjo nuo šaudymo iš mažo kalibro ginklų ir palaipsniui perėjo prie sraigtasparnių, o paskui - prie tiesioginės paramos iš oro, kol galiausiai eliminavo grėsmę".

Pasak saugumo pajėgų pareigūno, į pagalbą buvo pasikviestas sraigtasparnis AC-130.

Ishakio policija teigia, kad kariai nušovė name buvusius penkis vaikus, keturias moteris ir du vyrus, o paskui pastatą susprogdino.

Anot policininkų, prieš sunaikinant namą, visos aukos buvo nušautos į galvą ir surištomis rankomis suverstos viename kambaryje. Per televiziją buvo parodyti jų kūnai lavoninėje. Sužalojimų aiškiai įžiūrėti negalėjai, tik vieno vaiko galvoje žiojėjo žaizda.

Ketvirtadienį JAV armija Irake dislokuotus karius pasiuntė į naujus mokymus, kaip mūšio lauke laikytis teisinių, moralinių ir etinių kovos standartų.

Irako vyriausybė įsitikinusi, kad JAV armijos sprendimas išteisinti amerikiečių karius, kaltintus kovo mėnesį Ishakio mieste nužudžius civilius gyventojus, buvo nesąžiningas ir yra pasiryžusi pati pradėti tyrimą, šeštadienį pareiškė ministro pirmininko padėjėjas.

Adnanas al-Kazimi taip pat sakė, kad vyriausybė reikalaus JAV atsiprašyti ir keliais atvejais išmokėti kompensacijas už aukas. Tarp tokių atvejų yra ir pernai šalies vakariniame Hadisos mieste esą įvykdytos žudynės.

"Iš ne vieno šaltinio girdėjome, kad Ishakio žudynės vyko klausimų keliančiomis aplinkybėmis. Žuvo daugiau kaip vienas vaikas. Toks pranešimas nesąžiningas Irako žmonių ir žuvusių vaikų atžvilgiu", - naujienų agentūrai "Reuters" teigė A.Kazimi.