13,6 tonos sveriančios bombos „Massive Ordnance Penetrator“ (MOP) bandymai, kurią sukūrė korporacija „Boeing“, buvo atlikti Niu Meksiko poligone.

Buvo tikrinamas bombos efektyvumas prieš požeminius kompleksus, kurie galėtų būti naudojami masinio naikinimo ginklų gamybai, praneša newsru.com.

„Šio ginklo efektyvumas prieš sutvirtintus ir giliai žemėje esančius kompleksus leis kariuomenei atakuoti labiausiai saugomus ir pagrindinius priešininko pastatus. Ypač tuos, kurie skirti masinio naikinimo ginklų gamybai“, - sakoma pranešime spaudai.

Superbomba buvo išbandyta požeminiame tunelių komplekse. MOP kūrimo programa prasidėjo 2004 m., kai JAV karinės oro pajėgos pasirašė 30 mln. dolerių vertės sutartį su korporacija „Boeing“.

MOP sukurtas paleisti iš didelio aukščio ir skirtas amerikietiškiems bombonešiams B-52 ir B-2. Bomba yra skirta naikinti „sutvirtintus ir giliai po žeme esančius taikinius“, kurių negali pasiekti paprastos bombos. Kitu bandymu bomba bus paleista jau iš B-52 bombonešio.

Naujasis ginklas yra ilgesnis nei 6 metrai ir jį pakelti gali tiktai kranas. Kovinėje galvutėje yra 2,5 tonos sprogstamųjų medžiagų ir tai 10 kartų daugiau nei dabar esančioje „bunkerinėje“ bomboje BLU-109. Be to, MOP yra valdoma ir į taikinį skrenda valdoma GPS.