Atnaujintuose JAV patarimuose keliautojams į Nigerį sakoma, kad „rugpjūčio 2 d. departamentas įsakė iš ambasados Niamėjuje išvykti JAV vyriausybės darbuotojams ir jų šeimų nariams“, JAV piliečiai perspėti „nekeliauti į Nigerį“, vis dėlto nereikalaujama, kad iš šalies išvyktų visi amerikiečiai.

„JAV ambasada Niamėjuje laikinai sumažino savo darbuotojų skaičių, sustabdė įprastas paslaugas ir gali teikti tik skubią pagalbą JAV piliečiams Nigeryje“, – sakoma pranešime.

JAV griežtai pasmerkė prezidento Mohamedo Bazoumo nuvertimą, tačiau, kitaip nei Prancūzija ir kitos Europos šalys, nepradėjo masinės evakuacijos ir nesustabdė pagalbos Nigeriui, siekiančios kelis šimtus milijonų dolerių. JAV sustabdė tokią veiklą kaip mokymai su Niamėjaus pajėgomis.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį antrą kartą per dvi dienas kalbėjosi su nuverstu prezidentu M. Bazoumu, sakoma Valstybės departamento pranešime. Jis pakartojo, kad būtina garantuoti prezidento M. Bazoumo ir jo šeimos saugumą, priduriama jame.

Baltieji rūmai taip pat paskelbė, kad aukšto rango JAV pareigūnas, vyriausiasis patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Jonas Fineris, trečiadienį susitiko su Nigerio prezidentu „aptarti regioninio saugumo“ ir „tolesnių konstruktyvių žingsnių, siekiant išsaugoti sunkiai įgytą Nigerio demokratiją“.

Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris anksčiau per spaudos konferenciją sakė, kad nėra jokių požymių, jog Nigeryje amerikiečiams ar Amerikos objektams, pavyzdžiui, ambasadai, kyla kokia nors grėsmė, padėtis Niamėjuje, jo teigimu, rami.

Nigeryje dislokuota maždaug 1000 JAV karių, jie padėjo M. Bazoumui kovoti su islamistais.

Prancūzija paprašė garantuoti ambasados saugumą


Ketvirtadienį Prancūzija paprašė Nigerio chuntos „visiškai garantuoti“ jos ambasados Niamėjuje saugumą prieš planuojamus protestus sostinėje.

Užsienio reikalų ministerija nurodė paprašiusi Nigerio saugumo pajėgų imtis būtinų priemonių, kad būtų užtikrintas „užsienio diplomatinių teisių ir diplomatinio personalo saugumas“, to reikalauja „įsipareigojimai pagal tarptautinę teisę, ypač Vienos konvencija“.

Praėjusią savaitę įvykęs perversmas sukėlė protestus prieš buvusią Nigerio kolonijinę valdytoją ir tradicinę sąjungininkę Prancūziją, antradienį Paryžius evakavo Prancūzijos piliečius po smurtinės demonstracijos prie ambasados, per kurią minia skandavo antiprancūziškus šūkius, buvo išdaužyti ambasados langai. Prancūzija evakavo beveik 1000 žmonių, tarp jų ir kitų šalių piliečius.

Perversmo lyderis generolas Abdourahamane'as Tchiani vėlai trečiadienį pareiškė, kad „nėra objektyvių priežasčių Prancūzijos piliečiams išvykti iš Nigerio“, jiems „negresia nė menkiausias pavojus“.