Įtampos tarp dviejų NATO sąjungininkių ir taip netrūko, bet ji dar sustiprėjo po liepos 15-osios, nevykusio pučo, kurį Turkijos valdžia lengvai numalšino ir pradėjo negailestingą kariuomenės valymą, perimdama jos kontrolę, – atleido beveik pusę generolų, šimtus karininkų sulaikė.

Kai kurie Turkijos pareigūnai įkvėpus perversmą kaltina ne tik Amerikoje prieglobstį gavusį dvasininką Fethullahą Guleną, bet ir patį Vašingtoną, netgi nurodė konkretų asmenį – Amerikos pajėgų Artimuosiuose Rytuose vadą generolą Josephą Votelį. Tai įvyko po to, kai vienas aukščiausių kariškių Amerikos karinėje vadovybėje pareiškė nerimą dėl dviejų NATO sąjungininkių karinių ryšių.

Jungtinėms valstijoms rūpi ne tik ryšiai su NATO sąjungininke, svarbia kovojant su „Islamo valstybe“, bet ir konkrečiai Inčirliko bazė, iš kurios kyla sąjungininkų lėktuvai bombarduoti džihadistų objektų Irake ir Sirijoje.

Ankara iš karto po pučo buvo laikinai uždariusi šią bazę ir net nurodžiusi išjungti elektrą, vėliau joje taip pat atliko kariškių valymą, sulaikė bazės viršininką. Turkijos valdžia tvirtina, kad iš Inčirliko bazės kilo puče dalyvavę lėktuvai, kurie bombardavo ir parlamentą.