JAV prezidentas Barackas Obama, kaip planuojama, paskelbs pranešimą trečiadienį 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku iš Baltųjų rūmų rožyno apie tą susitarimą, kuris žymi vieną iš svarbiausių pasiekimų Amerikos užsienio politikoje per jo kadenciją.

„Rytoj oficialiai paskelbsime, kad Jungtinės Valstijos ir Kuba sudarė susitarimą atkurti oficialius diplomatinius santykius ir atidaryti ambasadas viena kitos sostinėse“, – sakė vienas JAV pareigūnas.

Diplomatiniai santykiai tarp abiejų šalių buvo įšaldyti penkis dešimtmečius.

Nuo invazijos Kiaulių įlankoje iki Kubos raketų krizės priešiškumas abipus Floridos sąsiaurio neretai grasindavo paversti Šaltąjį karą karštuoju.

Abiejų šalių ryšiai iki šiol buvo palaikomi per „interesų skyrius“, oficialiai priklausančius Švedijos ambasadai.

Dabartinis JAV interesų skyriaus Havanoje vadovas Jeffrey DeLaurentis, kaip tikimasi, trečiadienį perduos B.Obamos žinią apie ambasadų darbo atnaujinimą Kubos prezidentui Rauliui Castro.

Tačiau po 18 mėnesių slapta vykusių valstybių vadovų padėjėjų derybų būtent B.Obama ir R.Castro gruodį susitarė atkurti santykius.

Jiedu balandį surengė istorinį susitikimą Panamoje, per kurį JAV ir Kubos lyderiai atsisėdo kartu pirmąkart nuo 1956 metų.