Pastaruoju metu Kinijoje buvo imtasi griežtų priemonių prieš vyriausybės kritikus, kurias pasmerkė JAV.

Pekine vyksiančiose "diskusijose dėmesys bus sutelktas į žmogaus teisių (padėties) vystymąsi, įskaitant pastarąsias neigiamas tendencijas - priverstinius dingimus, teisines ribas peržengiančius sulaikymus, areštus ir nuosprendžius", sakoma Valstybės departamento pranešime.

Valstybės sekretorės pavaduotojas demokratijos, žmogaus teisių ir darbo reikalams Michaelas Posneris dalyvaus tarpagentūrinei delegacijai, kuri dalyvaus balandžio 27-28 dienomis Pekine vyksiančiame tęstiniame JAV ir Kinijos dialogo dėl žmogaus teisių susitikime.

Kinija pastaruoju metu ėmėsi itin griežtų priemonių prieš disidentus, reaguodama į vasarį internete išplatintus raginimus kiekvieną sekmadienį šalyje rengti "Jazminų" protestus. Buvo suimta daug aktyvistų ir žmogaus teisių gynėjų.

Internete skelbiamais pranešimais akivaizdžiai siekta pradrąsinti visuomenę reikalauti Kinijos vyriausybę imtis reformų, organizuojant demonstracijas, panašias į arabų pasaulį pastaruoju metu sudrebinusias "Jazminų" revoliucijas. Tačiau iki šiol nepranešama, kad Kinijoje būtų surengta tokių viešų protestų.

JAV valstybės departamento pranešime tai pat nurodoma, kad kitą savaitę Pekine taip pat bus tariamasi dėl "įstatymo viršenybės, tikėjimo ir žodžio laisvės, darbininkų ir mažumų teisių bei kitų žmogaus teisių problemų".

Vašingtonas kritikavo veiksmus prieš nepatenkintuosius Kinijos vyriausybės politika ir ragino paleisti suimtuosius, tarp jų žinomą menininką Ai Weiwei, kuris dažnai kritikuodavo valdančiąją Komunistų partiją.