Vašingtone įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje teigiama, kad sukilimas gali susilpninti Rusijos karių moralę fronte.

„J. Prigožino maištas atskleidė didelius Kremliaus ir Rusijos gynybos ministerijos trūkumus“, – teigia instituto ekspertai.

Pasak jų, Baltarusijos valdovo Aleksandro Lukašenkos suderėtas susitarimas, pagal kurį samdinių vadas J. Prigožinas turi pasitraukti į Baltarusiją, yra tik trumpalaikis sprendimas.

ISW vertinimu, jei J. Prigožinas būtų norėjęs, „Vagner“ samdiniai būtų galėję pasiekti Maskvos priemiesčius. Ši kampanija išryškino Rusijos karinių rezervų trūkumą šalies gilumoje.

„Sukilimas parodė, kad Rusijos pajėgoms trūksta rezervų daugelyje užnugario zonų, ir beveik neabejotinai pablogins Rusijos personalo Ukrainoje moralę“, – teigiama ataskaitoje.

Ukrainos pajėgos gali pasinaudoti šiomis žiniomis „siekdamos pralaužti Rusijos gynybą“.

Pasak instituto, po A. Lukašenkai tarpininkaujant pasiekto susitarimo „Vagner“ grupuotė greičiausiai nebeišliks kaip nepriklausoma J. Prigožino vadovaujama organizacija. Kai kurios jos dalys gali tapti pavaldžios Rusijos gynybos ministerijai.

J. Prigožinas tikriausiai ėjo va bank, manydamas, kad žygis prieš ministeriją buvo vienintelis būdas išlaikyti „Vagner“ grupuotę nepriklausomą. Jis pervertino savo galimybes, rašo ISW.

Be to, pats faktas, kad Baltarusijos vadovas sustabdė karinį Maskvos puolimą, atrodo žeminančiai V. Putino atžvilgiu.

Apie susitarimą žinoma nedaug, Minskas tik pranešė, kad „derybos tęsėsi visą dieną“.

Paskutinį kartą J. Prigožinas buvo pastebėtas šeštadienį vėlai vakare, visureigiu išvažiuojantis iš Rostovo prie Dono. Mieste kovotojai buvo užėmę karinį štabą. Jis išlydėjo džiūgaujantys jauni praeiviai, kurie spaudė jam ranką pro automobilio langą.

Paklaustas, ar J. Prigožinui buvo suteiktos garantijos, kad jis galės išvykti į Baltarusiją, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas šalies žiniasklaidai atsakė: „Tai yra Rusijos prezidento žodis“.

Nepriklausomas politikos apžvalgininkas Konstantinas Kalačiovas teigė agentūrai AFP: „Vakar daug kam Rusijoje ir Vakaruose institucijų ir pasitikėjimo krizė nebuvo akivaizdi. Šiandien ji akivaizdi“.

„Vakarykštis elito atstovų raginimas vienytis tai tik patvirtino. Už jų slypi institucijų krizė ir baimė dėl jų pačių“, – sakė jis.

Jis taip pat pažymėjo, kad Rusijos vadovams turėtų kelti nerimą civilių plojimai „Wagner“ daliniams Rostove.

„V. Putino pozicijos susilpnėjo“, – teigė analitikas.

„Putinas neįvertino J. Prigožino, kaip prieš tai neįvertino V. Zelenskio. Jis galėjo viską sustabdyti paskambinęs J. Prigožinui, bet to nepadarė“, – pabrėžė K. Kalačiovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)