Laikraštis „The Cortez Journal“ nurodė, kad bendrovė „Energy Fuels Resources“ balandį pateikė Jutos atliekų tvarkymo ir radiacijos kontrolės skyriui prašymą suteikti leidimą Baltojo Stalkalnio urano įmonei priimti medžiagų iš Estijoje įsikūrusios retųjų žemės elementų gamyklos „NPM Silmet“.

Ši bendrovė yra sukaupusi nemažą kiekį gamybos atliekų, kuriose esama urano, o Jutoje veikianti įmonė galėtų išgauti skiliąsias medžiagas ir panaudoti jas branduolinių jėgainių kuro gamybai.

Kadangi „Silmet“ gamybos atliekose yra didesnis gamtinių radionuklidų kiekis, jų surinkimas ir saugojimas vykdomas Estijos vyriausybės nustatyta tvarka. Bendrovė turi leidimą laikyti ne daugiau kaip 615,5 tonos šių atliekų ir dabar jau yra jų sukaupusi 600 tonų, rašov„The Cortez Journal“.

„Silmet“ laikinai sustabdė niobio ir tantalo išgavimo procesą, per kurį susidaro urano turinčių atliekų. Licencija laikyti šias atliekas galioja iki sausio.

Talino vyriausybė pareikalavo, kad „Silmet“ pateiktų dokumentus, jog buvo sudarytas susitarimas dėl urano turinčių atliekų tinkamo išvežimo ir perdirbimo. Priešingu atveju leidimas šiai įmonei tęsti gamybą nebus išduotas.

„Silmet“ susisiekė su „Energy Fuels“ ir užklausė galimybės perduoti atliekas Baltojo Stalkalnio įmonei. Šiuo metu prašymą nagrinėja Jutos priežiūros institucijos.

Jutos įmonė yra atokioje vietovėje netoli Lokio Ausų nacionalinio paminklo – saugomos teritorijos, skirtos teritorijų, kurias vietos indėnai laiko šventomis, apsaugai.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2017 metais sumažino šią saugomą teritoriją, bet šis jo žingsnis išprovokavo aplinkosaugos grupių protestus.

Vis dėlto minėta urano įmonė nepatenka nei į ankstesnę, nei į naująją draustinio teritoriją.

uzsienis@bns.lt , +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius